Kísérleti utakkal indul a kormány nyelvprogramja

MTI, Fotó: Ujvári Sándor

A Polgári Kisgazdák a parlamentben és azon kívül elmondták azon álláspontjukat, hogy törekedni kell arra, hogy a felnövekvő ifjú nemzedék ismerjen meg és tudjon használni idegen nyelveket. Aggályosnak tartjuk azonban, hogy az egyetemi felvételek igen rövid időn belül, már 2020-tól nyelvvizsgához lennének kötve. A magyar társadalom sajnálatos módon az utóbbi hét év erőteljes növekedése ellenére súlyosan tagolt és ma milliós nagyságrendben élnek olyan honfitársaink, akiknek a gyermekei komoly hátránnyal indulnak minden iskolában a gazdagabbakkal szemben. A határidőt meg kell változtatni, mert tovább növelné az amúgy is nagy társadalmi különbségeket. (TKB)

Kampányhoz időzített próbautakkal startolhat az Orbán-kormány nyelvprogramja

Ha kell, az Emmi már most ősszel az önkormányzati választásokhoz időzített „első próbautakat” indíthat az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett külföldi nyelvtanulás-program keretében – írja a hvg.hu. A portál birtokába került dokumentumból kiderül, hogy a nyelvtanulási programért miniszteri biztos lesz a felelős, a munkaanyag egy Fideszes országgyűlési képviselőt, Bartos Mónikát jelöli a feladatra, ő felelne „a szakmai program koordinációjáért, politikai kommunikációjáért és nemzetközi megjelenítéséért”. A jelentésből az is kiderül, hogy mindegyik célországgal megtörtént „a diplomáciai kapcsolatfelvétel”, az Emmi személyes egyeztetéseken tájékoztatta a nagyköveteket vagy delegáltjukat arról, hogy terveznek. A kormány az RTL Klub hétfő esti híradójával azt közölte: a pályázatok részleteinek kidolgozása most kezdődik, és azokat a diákokat részesítik majd előnyben, akiknek még nincsen nyelvvizsgájuk.

2020-tól nyelvvizsga nélkül senki nem mehet egyetemre vagy főiskolára, tudta meg az ATV Híradója. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint van olyan képzés, ahol hatvan-hetven százalék nem tudná teljesíteni a kötelező nyelvvizsga feltételét, így a HÖOK tárgyalásokat szeretne a 2020as határidő kitolásáról vagy a kiemelt szakoknál engedményeket szeretne. Murai László, a szervezet elnöke a csatornának úgy fogalmazott: „A felsőoktatás olyan területein, ahol érezzük, hogy szakemberhiány van és szükség lenne olyan magas diplomás arányra, ott egészen biztosan el kell mennünk a falig.” Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV megkeresésére levélben reagált, kifejtve: nincs és nem is várható semmilyen változás a megjelent rendelkezésekben, amelyek szerint 2020-tól a felsőoktatásba történő felvétel alapfeltétele lesz a nyelvvizsga. A szigorítás miatt biztos, hogy felülvizsgálják a pontszámítási szabályokat és magukat a ponthatárokat is. HVG.HU, RTL KLUB ESTI HÍRADÓ, ATV – ESTI HÍRADÓ