Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi együttműködés a természetvédelemben

Fotó kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

Természeti értékeink védelme nemzetközi együttműködésekben, összehangolt intézkedésekkel biztosítható, legyen szó határon átnyúló természeti területekről, közös vízgyűjtő területek kezeléséről, vándorló vadon élő állatfajok védelméről vagy éppen inváziós fajok elleni közös fellépésről – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Kecskeméti Televízió NaturalValues elnevezésű projektjének nyitórendezvényén.

Rácz András az egyes országok közötti tapasztalatcsere fontosságát hangsúlyozta, ezen a téren a magyar természetvédelem komoly hagyományokkal rendelkezik köszönhetően a megfelelően kiépített szervezetrendszernek és az elkötelezett, képzett szakembergárdának. Emellett a hazai szakmai kérdések megoldását is nagyban segíti a nemzetközi jó gyakorlatok, innovatív megközelítések.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar természetvédelem nemzetközi kapcsolatrendszerében fontos szerepet játszanak a nemzetközi természetvédelmi egyezmények, valamint a kétoldalú, elsősorban a szomszédos országokkal folytatott együttműködések. Hozzátette: komoly hagyománya van a bilaterális szerb-magyar természetvédelmi kapcsolatrendszernek, hiszen a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a szintén természetvédelmi kezelést ellátó Palics-Ludas Közvállalat számos kérdésben együttműködik.

Rácz András elmondta, hogy a felek között rendszeres a közös őrszolgálati tevékenység, emellett a két intézmény szakemberei minden évben együtt végzik két faj vajdasági állományának monitorozását. Az egyhajúvirág Kárpát-medencei állományának 90 százaléka közvetlenül a magyar-szerb határ két oldalán található. Európa egyik legveszélyeztetettebb emlősfajának számító délvidéki földikutya kizárólag csak Magyarországon és a Vajdaságban, néhány elszigetelt állományban fordul elő.

A most induló projekt keretében a Kecskeméti Televízió és a Pannon RTV Szabadka közös természet- és környezetvédelmi műsorsorozatot készít Természetvédelem határok nélkül címmel, amelyben bemutatják a Duna –Tisza közén található, a határ két oldalára eső természeti értékeket. Ezáltal is ráirányítva a figyelmet az Európában egyedülálló őshonos növény- és állatvilág együttes védelmének fontosságára.

(AM Sajtóiroda, kormany.hu)