Kásler Miklós: Egészségügyre, oktatásra, kultúrára is jóval több jut jövőre, mint 2010-ben / Fidesz: Gyurcsányék veszélyeztetnék a magyar családok biztonságát

Fotó: kormany.hu

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Origónak adott interjújában a 2020-as költségvetés kapcsán elmondta, hogy az egészségügy területére 2010-hez képest több mint 770 milliárd forinttal jut több, míg 2019-hez képest 184 milliárddal. Az oktatásra jövőre 2078 milliárd forint jut majd, ami 633 milliárddal több, mint 2010-ben, és 48 milliárddal több, mint 2019-ben – tette hozzá, megjegyezve, hogy a jövő évi büdzsé legnagyobb nyertese a családtámogatás, mivel 2228 milliárd forint jut erre a területre, 1293 milliárddal több, mint 2010-ben. Emellett a szociális szféra számára 738 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ami 413 milliárddal több, mint a 2010-es kormányváltás idején, a kultúra területére 578 milliárd jut majd, ez pedig 406 milliárddal több, mint 2010-ben.

A jövő évi költségvetést joggal hívják a magyar családok költségvetésének, hiszen minden eddiginél több pénz jut a gyermeket nevelő családokra – mondta Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Míg a Fidesz úgy gondolja, hogy a gazdaság és a családok további növekedésének alapja a biztonság, addig „az ellenzék élén álló Gyurcsányék veszélyeztetnék a magyar családok biztonságát” – fogalmazott a kormánypárti politikus, aki szerint miközben Gyurcsányék az Európai Parlamentben minden egyes bevándorláspárti javaslatot támogatnak, addig a magyar családoktól mindent sajnálnak.

Az Origo Kocsis Máté Facebook-bejegyzésére hívja fel a figyelmet, melyben a Fidesz frakcióvezetője arra mutat rá, videófelvételekkel alátámasztva: Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője most szóról szóra ugyanazt mondta el a költségvetés kapcsán az Országgyűlésben, mint két éve.

Szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a jövő elrablásának nevezte, hogy a 2020-as büdzsé tervezete sem a fiatalok, sem az aktív korúak, sem a dolgozók, sem az adófizetők, sem a külföldre kényszerültek számára nem hordoz pozitív üzenetet. Frakciótársa, Potocskáné Kőrösi Anita arról beszélt: a tavaly benyújtott 537 indítványuk közül egyetlen egyet sem támogatott a kormánytöbbség, idén 554 kezdeményezéssel éltek, de ezek egyike sem nyert el a Költségvetési bizottság szerdai ülésén a szükséges támogatást. Jövőre is lejtmenetben lesz a környezet- és természetvédelem, mert a 2020-as költségvetésben ilyen célokra mintegy 100 milliárd forinttal kevesebbet szán a kormány, mint idén – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

MTI, ORIGO.HU