Jövő héten megjelennek az idei első fagyok

Fotó: boraszportal.hu

Az elmúlt napokban lehullott hatalmas mennyiségű csapadék szinte országszerte feltöltötte nedvességgel a talajt, sőt helyenként annál is több esett, mert egyes folyókon árhullám, a sík vidékeken belvíz is megjelent. A kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja. A folytatásban újabb csapadékhullám érkezik (ma és holnap), majd a jövő hét első felében szárazabb és naposabb idő várható, de ezzel együtt megjelennek az idei első fagyok.

A múlt héten a szerdai és csütörtöki eső után pár napos csapadékszünet következett, majd vasárnaptól, előbb a Dunántúlon, majd hétfőtől már országszerte újabb csapadékhullám érkezett. A térségünk fölött örvénylő ciklon ritkán előforduló mennyiséget produkált, többnyire 30-80 mm hullott a négy nap alatt, de északon 100 mm fölötti összegek is előfordultak. Ez utóbbi már az október havi átlag két-háromszorosának megfelelő mennyiség. A Sajón és a Hernádon III., a Tarnán II. fokú árvízvédelmi készültséget okozó árhullámok alakultak ki , az Alföldön többfelé belvíz is megjelent. Többek között ennek a csapadékhullámnak is köszönhetően mind a 30, mind a 90 napos csapadékösszeg jócskán az átlag fölött alakul az egész országban.

A talajok felszíne sáros, sokfelé foltokban áll a víz a táblákon, az még nem tudott a mélyebb rétegekben leszivárogni. A felső fél méteres talajréteg országszerte telített, a mélyebb rétegekben az Alföldön van még nedvességhiány.

Az időszak első részében országszerte enyhe idő volt a jellemző: a maximumok csütörtöktől szombatig 20 fok körül alakultak. Az érkező frontrendszer hatására vasárnaptól kezdett a Dunántúlon lehűlni az idő, hétfőre nagy hőmérsékleti különbség alakult ki az országrészek között. Amíg a Dunántúlon 10 fok közelében alakultak a maximumok, addig keleten 20-21 fok is előfordult. A hideg levegő keddre-szerdára az egész országot elárasztotta, az északi középhegység csúcsain pedig már hó is esett. Fagy két méteres magasságban eddig még nem fordult elő az ország döntő részén.

A szántóföldi munkákkal a múlt hét második felében még úgy-ahogy lehetett haladni, de az elmúlt napok esős időjárása leállította a munkákat. Pedig abból lenne sok és fontos: a kukorica aratása időszerű, illetve az őszi kalászosok vetése, a magágy előkészítése is.

A repce számára nehezen indult a szezon, a szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok a szeptember végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek az enyhe időben. Jelenleg Miskolc térségében jól néznek ki a repce táblák, a növények 6-8 leveles fenológiai fázisban járnak.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeken a szeptember második felére vonatkozó állapotokat láthatjuk. A legzöldebb növényzet erdeinkben figyelhető meg, bár már színesednek a lombok. A változást mutató térképen igen erőteljes csökkenés látszik, mely ebben az időszakban normális folyamat, hiszen a természetes növényzet és a beérett kapás növények egyaránt sokat veszítenek zöld tömegükből, az őszi vetésből pedig még csak a repce friss kelése jelent meg. Ehhez járult hozzá a szeptemberi száraz időjárás is. Az anomália térképen északon pozitív (az átlagosnál fejlettebb, zöldebb vegetáció), a középső és déli részeken már negatív eltérést láthatunk, főleg a csapadék eloszlásának megfelelően.

A következő 6-8 nap során folytatódik a változékony időjárás. Újabb jelentős csapadék érkezik, ennek zöme ma napközben és éjszaka valószínű. Péntektől vasárnapig még többfelé várható kisebb eső, zápor, a jövő hét első napjain viszont már nem kell csapadékra számítani. Összességében jövő szerdáig többnyire 5-25 mm csapadék hullhat, a kevesebb délen, a több nyugaton és északon valószínű. A talaj a hét végétől kezd majd szikkadni, de csak nagyon lassan. Eleinte sok lesz a felhő fölöttünk, bár napsütés már a hétvégén is várható, jobban hétfőre csökken a felhőzet. A kevesebb felhő miatt reggelente foltokban köd képződik, és megjelennek az első fagyok is, főleg hétfő és kedd reggel. Napközben is hűvös lesz, a hőmérséklet maximuma eleinte csak 10 fok körül alakul. A jövő héten várható melegedés, a hét közepén helyenként már a 20 fokot is elérheti a csúcsérték a megerősödő délnyugati szélben. Továbbra is rohamosan rövidülnek a nappalok, a következő egy hét során mintegy 22 perccel.

Forrás: magro.hu