Hozzáférhetetlen adatok

Fotó: Shutterstock
  1. december 31-én jelent meg az új kormányrendelet, mely az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét kívánja biztosítani.

Elsőként az értelmező rendelkezések kerültek meghatározásra: címke, fogyasztó, kereskedő, sorszám, adatok végleges hozzáférhetetlenné tétele, törlő alkalmazás, beváltó kód, adattörlő kód,  hiteles törlési igazolás.

Ezek ismerete szükséges ahhoz, hogy megfelelően alkalmazni tudjuk a jogszabályt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési  Hatóság térítésmentesen biztosítja  az alkalmazást, honlapján közzé is teszi  az ehhez szükséges útmutatót.

A Budapest Főváros Kormányhivatala kapta a feladatot  a megyei kormányhivatalok munkájának koordinálására.

Az alkalmazásként csak a rendeletben  megjelölt tanúsító szervezet  által minősített szoftver fogadható el, és nyolc hosszú pontban sorolták fel a kijelölés feltételeit. Az így eljáró szervezet informatikai rendszerének   – a jogosulatlan hozzáférés, az észrevétlen módosítás megakadályozása, stb. miatt – 19  pontos követelmény-rendszernek kell megfelelnie.

A 2021. február 1-én hatályba lépő új jogszabályt a Polgári Kisgazdák már csupán azért is üdvözlik, mert korunkban az adatok kezdenek az egyik legnagyobb értékké válni, és sok esetben ezek végleges törlése jelentős társadalmi és egyéni érdeket jelenthet.

 

Dr. Bakos Zoltán