Horváth Ildikó: Nincs Magyarországon koronavírusos beteg / Ismét összehívja a vészhelyzeti bizottság ülését a WHO

Fotó Demokrata, Vermes

Ma Magyarországon nincs koronavírusos beteg – közölte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón. Az utazások nyomán terjedhet a világban a betegség, ezért a magyar kormány is kiemelten odafigyel a megelőző intézkedésekre – jelentette ki, hangsúlyozva: már influenzajárvány van Magyarországon. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus kapcsán arról tájékoztatott, hogy az utazókat tanácsokkal, írásos tájékoztatókkal látják el. Hozzátette: az apparátus, amelynek dolga és kötelessége felkészülni a járványügyi kihívásokra, megtette és teszi is kötelességét. A szakemberek tudják a dolgukat. Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) virológusa elmondta, az NNK nemzeti biztonsági laboratóriuma arra is felkészült, hogy részt tudjon venni az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében. Kérdésekre válaszolva Müller Cecília és Horváth Ildikó is kitért arra, hogy a járvány dinamikus, így a járványügyi helyzet bármikor változhat, ez esetben az NNK és a kormány is azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket, s a helyzet változásáról a nyilvánosságot is tájékoztatják.

Nincs koronavírus-fertőzésre utaló jel annál kínai pilótánál, akit kedd este a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba, ahol a szigorú protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették őt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az Emmi továbbá felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy ne használják fel pártpolitikai céljaikra a Kínában zajló koronavírus-járványt, és fejezzék be a hangulatkeltést. A közleményben úgy fogalmaznak: „a sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a beteg nem volt eszméletlen a repülőtéren, lázas volt ugyan, de mindvégig járóképes maradt. Szerda reggelre már láztalan és panaszmentes lett” – áll a tájékoztatásban.

Hazugságok, álhírek terjednek a neten a koronavírussal kapcsolatban – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az Origo a KTK-t idézve kiemeli: az utóbbi hetekben „rendkívül aggasztó, sok esetben kimondottan pánikkeltő” hírek láttak napvilágot a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről. A kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek – tudatta a KTK.

A DK arra szólította fel Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét és Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy tájékoztassák az Országgyűlés népjóléti bizottságát a koronavírus-járvány elleni hazai felkészülésről. A DK frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely arról beszélt: a DK választ vár arra, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez bevezetni a ferihegyi repülőtéren. A párt arra is kíváncsi, hogy vannak-e gyorstesztek, megfelelően informálták-e a háziorvosokat, illetve, hogy üzemképes-e a madárinfluenza idején kiépített virológiai labor. A Momentum közleményében az áll: miközben a világon mindenütt vezető hír a koronavírus elleni védekezés, a magyar kormány kommunikációja két szűkszavú, eldugott közleményben merül ki egy vadászati és egy migránshír között a kormány.hu-n, pedig ha valaha szükség volt komolyan vett, szakszerű tájékoztató kampányra, az most van. Cseh Katalin, a párt EP-képviselője szerint jelenleg nem tudni, hogy a hatóságok készültek-e intézkedési tervvel, ezért a Momentum tájékoztatókampány elindítását, az egészségügyi rendszer felkészítését és az európai partnerekkel való minél gyorsabb koordinációt sürgeti. Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, a Momentum fővárosi képviselője arról tájékoztatott, hogy a főváros elégtelennek tartja a kormány eddigi lépéseit egy járvány megelőzése érdekében, ezért a Fővárosi Önkormányzat egyeztet a WHO budapesti irodájával és saját intézkedési tervet készít a koronavírus megjelenése esetére.

A kormányhivatalok ügyfélszolgálati munkát végző munkatársaitól sorra érkeznek a panaszok a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetéhez (MKKSZ), hogy a közelgő influenzajárvány és az Európában is egyre terjedő koronavírus ellen semmilyen védelmet nem kapnak. Ezért a szervezet elnöke, Boros Péterné azt kéri a kormánytól, szervezzék meg, hogy minden ügyfélablakban ülő ügyintéző szájmaszkot viselhessen – írja a Népszava. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda a lap érdeklődésére, hogy van-e terv a hivatali ügyintézők védelmére, azt felelte: „Magyarországon nincs koronavírus-járvány, a hatóságok nem tudnak koronavírusos betegről és mindent meg is tesznek azért, hogy megvédjék a járványtól a magyar embereket. A kormányhivatalok folyamatos kapcsolatban vannak a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és amennyiben indokolttá válik, haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket a fertőzések megelőzése érdekében.”

Ismét összehívta a vészhelyzeti bizottság ülését csütörtökre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a tüdőgyulladást kiváltó, 132 ember halálát okozó új koronavírus miatt, miután visszatért Pekingből. A tanácskozáson arról kíván tájékozódni, hogy a jelenlegi járvány nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet jelent-e. A kormányok hatáskörébe tartozik, hogy döntsenek a Vuhanban tartózkodó állampolgáraik evakuálásáról – szögezte le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán. A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a héten magas rangú kínai tisztségviselőkkel tárgyalt Pekingben az új koronavírus elleni lehetséges válaszlépésekről. Ezek között a külföldiek evakuálásának biztonságos alternatívái is szerepeltek – tudatta Tarik Jasarevic, a szervezet szóvivője. INDEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, NEPSZAVA.HU, MAGYARNEMZET.HU