Hanó Miklós értesítése alapján: Ez volt az eddigi legszebb Csabai Kolbászfesztivál

Fotó csabaikolbaszfesztival.hu
Fotó behir.hu

Egy év kényszerű kihagyás után idén október 29-31. között rendezték meg Békéscsabán a Csabai Kolbászfesztivált. Az új helyszínre költözött háromnapos kolbászünnepet a családi nap délutánján Hégely Sándor fesztiváligazgató értékelte.

„Sokkal többen voltak, mint amire számítottunk, de kevesebben, mint amit még a pandémia előtti nagy fesztiváljainkon megszoktunk. A huszonötödik Csabai Kolbászfesztivál is attól volt sikeres, hogy értéket és élményt teremtett a látogatók számára. A visszajelzések alapján az idei az eddigi legszebb kolbászfesztiválok esszenciája volt, benne volt minden, amitől a csabai Csabán az igazi. Versenyt ugyan nem, de 100 csapat részvételével kolbászkészítő bemutatót mégis tartottunk, ahol a megszokottól eltérően nem a legfinomabb kolbászokat, hanem a legszebb csapatokat értékeltük. A Csabai Kolbászklub fantasztikus hangulatban látvány disznóvágásokat mutatott be. Megtartottuk a legrangosabb szakmai megmérettetést, a nemzetközi szárazkolbász versenyt. Kiváló zenei produkciókat élvezhettünk, és minden napra színes családi és gyerekprogramokkal készültünk. A vendégeink és barátaink visszajelzése alapján elmondhatom, hogy ez volt a 25 év legszebb kolbászfesztiválja.

Kollégáimmal már a mai napon elkezdtünk következő fesztivál szervezését. Nagyon bízunk benne, hogy jövőre ismét százezres Csabai Kolbászfesztiválon láthatjuk vendégül a békéscsabaiakat, az ország más régióiból, illetve a külföldről érkezőket. Ahogy idén is sikerült, úgy jövőre is bebizonyítjuk, hogy a csabai Csabán az igazi.”

Galamb- és sertéshúsból is gyúrtak kolbászt

Szőke András humorista, filmrendező tartotta a szavát,

és sertéshús mellett húsgalambból is készített kolbászt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tagjaival szombaton a Csabai Kolbászfesztiválon. Barabás János, a Szárnyaló Gazdaság-program által kialakított Görbeházi Galamb Tenyészcentrum tulajdonosa elmondta, a görbeházi vállalkozás híre a Nemzeti Húsgalamb Program segítségével jutott el ahhoz a legmodernebb, legkorszerűbb húsgalambfajtát kínáló francia tenyészethez, ahonnan a 6-7 hónapos ivarérett tenyészállatokat vásárolták.

 – Egy-egy húsgalamb súlya eléri az egy kilót is, a mellehúsából készítik a séfek a kolbászt – ecsetelte Barabás János. – Természetesen ez egy kuriózum, és nem versenytársa a méltán híres Csabai kolbásznak. Éppen ezért a másik asztalunknál sertéshúsból, az ahhoz illő fűszerezéssel készült kolbász.    

Forrás: csabaikolbaszfesztival.hu