Gül Baba Türbéje

Fotó Magyar Hírlap

Valamennyien hosszúnak tartjuk már a vírus okozta bezártságot.

Mindenki szeretne kicsit kiszabadulni, de sokan félnek a népesebb helyektől.

Számos embernek hiányzik a kulturális élmény , de olyan helyre nem mer menni ,ahol nagyobb tömeg fordul meg.

Aki szépre, a természet és a kultúra együttes élvezetére vágyik, annak őszinte szívvel ajánlom, hogy keresse fel Budán, a Rózsadombon ,a Mecset utca végénél található Gül Baba Türbét.

Néhány éve gazos, elvadult fákkal benőtt terület, romos és zárt épület fogadta, aki megfordult erre. A magyar és a török kormány megállapodása alapján példás munkát végeztek. Mindenhol rend, tisztaság, kivételes igényesség található!

A kert rózsakertet, Türbekertet, magnóliakertet, levendulakertet foglal magában, ahol kellemes sétára van mód, egyben csodálatos innen a panoráma!

Az épületben értékes és érdekes állandó kiállítást tekinthetünk meg Gül Babáról, a Rózsák Atyjáról, aki Budán élt, és ott is halt meg 1541-ben, Buda elfoglalása után. Sírhelye fölé a budai pasa emeltetett sírboltot, más néven türbét.

Több helyiségben ideiglenes kiállításokat rendeznek, de hangulatos kávézót és igényes ajándékboltot is felkereshetünk.

A dolgozók igen udvariasak és szakképzett tájékoztatást adnak az érdeklődőknek.

És ami sokaknak fontos szempont lehet kint és bent egyaránt ingyenes a látogatás!

Én magam kellemes időben, hétköznap jártam ott, és biztos vagyok abban, vissza fogok még térni.

Az már egy teljesen külön tanulmány tárgya lehetne – megfelelő szakemberekkel – , hogy a török és a magyar emberek / és itt nem csupán a politikusokra, művészekre gondolok, hanem ránk, egyszerű köznépre is / egymáshoz való viszonya hogyan és miként alakult az elmúlt évszázadok során? Jelenleg tény – és ennek valamennyien örüljünk mindkét oldalon – ,hogy barátinak tekinthető kölcsönösen a kapcsolat, ennek egyik jelképe Gül Baba Türbéje is.

Dr. Bakos Zoltán