Gazdaságfejlesztési Minisztérium: megvédtük a magyar ipart, 2022-ben 5,8 százalékkal nőtt a termelés volumene

Fotó napi.hu

A KSH adatai szerint 2022-ben a magyar ipar válságálló volt, hiszen 2022 decemberében az egy évvel korábbihoz képest a nyers adatok szerint 2 százalékkal, a kiigazított adatok szerint 5,7 százalékkal nőtt a termelés volumene. Mindez azt is jelenti, hogy a hazai ipar teljesítménye minden hónapban felülmúlta az egy évvel korábbi szintet, így 2022-ben összességében 5,8 százalékkal volt magasabb a termelés volumene, mint 2021-ben. A hazai ipar így már közel háromszorosára nőtt 2010 óta – így kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentését kedden a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A napvilágot látott adatok rávilágítanak, hogy a háború és szankciók sújtotta nehéz helyzet ellenére a hazai ipari vállalkozások jól teljesítettek tavaly, meg tudták őrizni teljesítményüket, sőt jelentős mértékű növekedést is el tudtak érni, ami bizakodásra ad okot a gazdasági növekedést illetően is – hangsúlyozta a GFM közleménye.

2022-ben ezt a kormány számos eszközzel segítette: olcsó hiteleket biztosított a Széchenyi Kártya Programon keresztül, bevezette a kamatstopot a kkv-k számára, Gyármentő programot hozott létre és megindította az energiaintenzív vállalkozások támogatását.

A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében 2023-ban ki kell védeni a recessziót, meg kell őrizni az ipar stabilitását. Ennek érdekében kidolgozás alatt áll egy új, beruházásokat ösztönző tőkeprogram, ami kiegészíti minden idők egyik legnagyobb kormányzati hitelprogramját, a 700 milliárd forintos kerettel elindított Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot.

Forrás: hirado.hu, MTI