Friss csapadék-előrejelzés – Kiadva 2019.05.20-án, 11 óra 33 perckor

A csapadékíró óraszerkezet. A lehullott csapadék időbeli eloszlását rögzíti a gép milliméterpapírra. - A kép forrása: met.hu

Hétfő délután mérsékelten meleg, kissé fülledt idő várható. Keleten erősen felhős, borongós, a Dunántúlon változóan napos-felhős időben elszórtan alakulhatnak ki záporok, illetve zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, keleten mérsékelt lesz a délnyugati szél. Zivatarok környezetében előfordulhat átmeneti viharos kifutószél is. Éjszaka csökken a csapadékhajlam, fokozatosan elülnek az esti zivatargócok is, de előreláthatólag a keleti határvidéken még éjjel is kipattanhat egy-egy. Keleten több, a Dunántúlon kevesebb felhő lesz az égen.

Kedden folytatódik a változékony időjárás. Az ország északkeleti felén erősen felhős idő, a délnyugati felén napos és felhős időszakok váltakozása várható jellemzőbbnek. Délen, délnyugaton elszórtan, másutt sokfelé alakulhatnak ki záporok, valamint zivatarok. Élénk lesz a délnyugati szél. Éjszakára gyengül, illetve sok helyen megszűnik az eső.

Szerdán is várhatók napos, illetve erősen felhős területek, valamint időszakok az országban. Záporok, zivatarok szinte bárhol kialakulhatnak. Északnyugaton élénk északnyugati, keleten élénk délnyugati szél fúj.

Csütörtökön egy hidegfront okoz erősen felhős és szeles időjárást.

Jelentősebb csapadék már nem valószínű, de kisebb eső helyenként előfordulhat.

Pénteken és a hétvégén csak elvétve fordulhat elő egy-egy záporeső, zivatar, általában a napsütésé lesz a főszerep. Emelkedik a hőmérséklet. – Az előrejelzés-alkotók: Opre Gábor és Pártai Lucia meteorológusok. (Forrás: eumet.hu)