Fontos lépést tesz a klímaváltozás elleni harcban Új-Zéland

Fotó ausztalianeked..hu

Új-Zéland az első olyan ország a világon, amely az egyes vállalatok klímaváltozásra gyakorolt hatásának mérésére szolgáló törvényt hoz létre. Ennek értelmében az országban működő, egymilliárd új-zélandi dollárt meghaladó eszközállománnyal bíró pénzügyi vállalatoknak közzé kell tenniük, hogy tevékenységük milyen hatással van a klímaváltozásra – számol be a hírről a CNBC.

Az új törvény értelmében Új-Zélandon a bankoknak, biztosítóknak és befektetési alapkezelőknek is jelentést kell tenniük arról, hogy tevékenységüknek milyen hatása van a klímaváltozásra.

A szabály értelmében minden, egymilliárd új-zélandi dollárt meghaladó eszközállománnyal bíró banknak és biztosítónak jelentést kell tennie. Ezzel szeretnék elérni a jogalkotók, hogy még jobban beépüljön a klímavédelemért folytatott harc a pénzügyi vállalatok döntéshozatalába.

A szabályozás értelmében a pénzügyi cégeknek arról kell tudniuk nyilatkozni, miképpen tudják a klímakockázatokat és lehetőségeket kezelni. A cikk szerint az országban működő mintegy 200 vállalatra terjed majd ki az új szabály, ezek eszközállománya ugyanis eléri az egymilliárdos küszöböt. A jelentést a következő évre vonatkozóan kell elkészíteni, tehát az első jelentések majd 2023-ban jöhetnek ki, amennyiben elfogadják az új javaslatot.

Az új-zélandi kormány jelentős ígéreteket tett a karbonsemlegesség elérése érdekében, amit 2025-re terveznek. Ilyen például, hogy csak zéró károsanyag-kibocsátású buszokat vesznek a közösségi közlekedésbe az évtized közepétől kezdve.

Az új-zélandi törvényjavaslat hajaz arra, amit az EU március 10-én léptetett életbe. Az SFDR célja a pénzügyi piaci szereplők és a pénzügyi tanácsadók által a fenntarthatósági kockázatoknak a folyamataikba való integrálása, e folyamataik során a fenntarthatóság szempontjából káros hatások figyelembevétele, valamint a pénzügyi termékek fenntarthatósági jellemzőivel kapcsolatban az átláthatóság növelése.

Forrás: portfolio.hu