Földműves-gondok Tiszacsegén és a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Losonczi János, a Kisgazda Polgári Egyesület Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének az elnökéhez, – aki egyben a Tiszacsegei Települési Agrárgazdasági kamara elnöke is -, nagyon súlyos gazdálkodói panaszok érkeztek.

A környék szántóterületein túlszaporodtak a darvak, és komoly kártételt okoznak a kukorica, valamint az őszi búzatáblákon. A területen átvonuló vadludak ősszel az őszi vetésű növények csirázó egyedeit dézsmálják meg. A napraforgó táblák fő ellensége pedig a szintén túlszaporodott varjú állomány, de a vadnyulak és az őzek is súlyos kárt tudnak tenni. – A helyzetet tovább rontja, hogy a természetvédelmi őrök elvárják a földeken dolgozó gazdálkodóktól, hogy az erő és munkagépeiken éjjel ne használják a fényszórót, valamint sok esetben mezei utakat zárnak le, hatalmas kerülőkre kényszerítve a traktorok vezetőit. Mindezt a fokozott vadvédelem szükségességével indokolják.

Losonczi János elnök Úr véleménye szerint elérkezett annak az ideje, hogy a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár rendelje el annak a felülvizsgálatát, hogy a természetvédelem érdekében mi az indokolt, és mi a nem indokolt intézkedés. Továbbá: meg kell határozni az indokolt intézkedések bevezetése esetén a gazdálkodók részére kötelezően járó kártérítés hektáronkénti összegét. Ez utoljára Dr. Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter hivatali idejében volt korrekt módon megállapítva.

A KPE tárgyban illetékes szakértője változatlanul úgy véli, hogy a szántóföldi művelésre kevésbé alkalmas területeken kell kijelölni a fokozott természetvédelem alá eső területeket, ahol erdőtelepítésnek, vagy – a feltétlenül szükséges és erdőtelepítésre szánt pénzügyi eszközök hiányában – a természetes cserje vegetáció elszaporodását kell megengedni. Ezeken a területeken meg kell határozni a természetes vadeltartó képességet, és a vadlétszámot ehhez célszerű igazítani. Mindezekkel együtt a gazdálkodók megfelelő kártérítése nem maradhat el, valamint az sem, hogy a szántóföldeken vadriasztást, a fokozottan védett területeken vadetetést kell alkalmaznia a természetvédelemért felelős hatóságoknak. A biológiai sokféleség megőrzése nagyon fontos a jövő nemzedékek érdekeinek a védelme miatt, ezért meg van a helye a természetvédelemnek is, de ennek meg vannak a költségei is, amit a társadalomnak kell viselnie, és nem varrható kizárólag csak a földművesek nyakába. (KPE)