Fokozottabb büntetőjogi védelem az állatoknak

A kép forrása: kutyabarathelyek.hu

A közelmúltban – sajnos – számos olyan dolog történt, ami indokolttá tette a jogszabályi környezet szigorítását és a felelős állattartás biztosítását.

Az előterjesztett törvényjavaslat első részében eljárási kérdésekkel foglalkozik. Ennek keretében a bíróság állatkínzásos bűncselekmény esetén értesíti az állatvédelmi hatóságot, ahol hatósági ellenőrzést folytatnak le. Ugyanezen hatóság az állattartástól eltiltást bejegyzi a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába.

A Büntető Törvénykönyv a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti, ha valaki különös szenvedést okoz, több állaton, nagy nyilvánosság előtt, eltiltás ideje alatt, illetve tiltott állatviadal szervezése miatti eltiltás ideje alatt követi el a bűncselekményt.

Öt év fenyegeti, aki méreg alkalmazásával vagy állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozza, illetve különös visszaeső. Így büntetendő, aki a szaporítással összefüggő haszonszerzési cél érdekében tíznél több állat vonatkozásában nem a jó gazda gondosságával jár el.

Az ilyen előkészületi cselekményt is büntetni rendelik a jövőben, akár két év szabadságvesztéssel.

Teljesen új elem, hogy aki állatviadalon vesz részt, két évig terjedő büntetést is kaphat majd!

Az állatviadalt különös visszaesőként szervezőt öt évig terjedő büntetés fenyegeti a jövőben.

A büntetőeljárási törvény módosítása a lefoglalt álla értékesítését, ingyenes átruházását teszi majd lehetővé. Így elkerülhetővé válik, hogy a lefoglalt állatok hosszabb ideig kedvezőtlen körülmények között legyenek, illetve elkerülhető legyen leölésük.

A jogszabály 2022. január elsején léphet majd hatályba, eljárási részei pedig 2022. október 4-én. Hogy miért e szokatlan dátum? Október negyedike az állatok világnapja…

A sok felháborító és a köznyugalmat okkal megzavaró, az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt a Polgári Kisgazdák szükségesnek, arányosnak tartják a szigorításokat, mert a mi értékrendünktől mindig távol állt az állatok kínzása , függetlenül azok fajtájától.

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő