Felelős vállalatok?

Fotó: MTI

Három nagy multinacionális vállalat szennyezi leginkább műanyag hulladékkal a Földet – hivatkozik a Guardian c. újság egy nemzetközi felmérésre.

Break Free From Plastic (Szabadulj meg a műanyagtól) nevű környezetvédő szervezet és mozgalom felmérése szerint a listát a Coca Cola vezeti. Italospalackjait a megkérdezett 55 ország közül 51-ben a strandokon, folyókon, parkokban és más szemétlerakókban találták meg leggyakrabban eldobva.

Immár harmadik éve nevezi a mozgalom a világ legnagyobb műanyagszennyezőjének a céget és megállapítja, hogy  „nulla előrelépés” történt ez utóbbi három év alatt.

A világszerte 15 000 önkéntes által elvégzett éves ellenőrzés a globális márkákból származó  műanyag terméket azonosítja. Idén – elmondásuk szerint – 346 494 darab műanyag hulladékot gyűjtöttek össze, amelynek 63% -át egyértelműen fogyasztói márkával jelölték meg.

A Coca-Cola vitatta azt az állítást, miszerint nem történt előrelépés és ígéretet tett, hogy 2030-ig valamennyi palackjuk visszaváltható lesz. A másik két multinacionális cég is megígérte, hogy az elkövetkező években jelentősen csökkenteni fogják a nem újrahasznosított műanyagok használatát.

Kékesi Márton