EU-s vezetők: A legfőbb prioritás a mindenki számára kedvező egyezség a költségvetésről

Brüsszel, 2019. október 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar kormányfõ (b-j) a visegrádi országok (V4) egyeztetésén, az EU-csúcs ülése elõtt 2019. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Eddig mi magyarok jól jártunk.

Az EU számára a legfőbb prioritás a mindenki számára kedvező megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási csomagról – hangoztatta szerdán kiadott közös nyilatkozatában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, valamint David Sassoli, az uniós Parlament elnöke, illetve Angela Merkel kancellár az Európai Tanács német elnökségét képviselve. A három politikus videókonferencián tárgyalt a költségvetésről és a helyreállítási csomagról, hogy előkészítsék az intézményközi tárgyalásokat. A vezetők megállapodtak a munkamódszerekben és a menetrendben annak érdekében, hogy a helyreállítási csomag már jövő év január elsejétől rendelkezésre álljon az EU tagállamai számára. A politikusok abban is megegyeztek, hogy az EP a „lehető leggyorsabban” szavaz a saját források rendszeréről szóló határozatról. Sassoli a Twitteren rámutatott: a Parlament nem áll el szándékaitól, és „nem csökkenti ambícióit”.

A Portfolio a 2021-2027 között Magyarországnak jutó EU-s pénzek kapcsán arról értekezik: a mostani ciklusban kapott 39,3 milliárd euróról 51,5 milliárd euróra, azaz 31,1 százalékkal ugorhat az összes forrás hazánk számára 2018-as árak mellett. Ez a magyar társfinanszírozással együtt 44-ről 60,3 milliárd euróra, azaz 37%-kal történő ugrást jelenthet.

MTI, PORTFOLIO.HU