Építkezés okosan: így tartsuk alacsonyan a költségeket

agrarium7.hu

Látva az építőanyagok árának és a kivitelezés egyéb költségeinek az emelkedését, különösen fontos, hogy ahol lehet, ott „fogjunk meg” minden fillért építkezés esetén. Egy családi ház felépítése nagyon összetett folyamat, széleskörű ismereteket és nagy gyakorlatot igénylő feladat. Éppen ezért már jó előre érdemes tervet készíteni, ha nem szeretnénk teljesen eladósodni, mire elkészül az otthonunk.

Emelkedő árak

Nézzünk meg néhány, az árak emelkedését jól mutató adatot! A KSH szerint az építőipar termelői árai 21 százalékkal nőttek egy év alatt, az építkezések átlagos anyagköltsége 2022. január óta 20 százalékkal nőtt, de egyes kategóriáknál az áremelkedés eléri a 30 százalékot is. Az építőanyagok mellett 2020 óta megduplázódott – esetenként megháromszorozódott – munkadíjak is felborították több család építési költségvetését. A szigetelőanyagok és szerkezeti építőanyagok, főleg az faáruk, esetében ráadásul még jelentős hiány is kialakult, ami nem csak az árak további emelkedését vetíti előre, de az építkezés idejét is jócskán kitolja.

A lakossági házépítéseket az állami támogatások – CSOK, falusi CSOK, babaváró hitel, áfakedvezmény, zöld hitel, egyéb kamattámogatott hitelek – jelentős mértékben segítik, de ezek mellett jellemzően további hitelfelvételre is szükség szokott lenni.

Mivel jellemzően sem a béreink, sem a megtakarításaink értéke nem nő olyan mértékben, mint az építkezés költségei, két dolgot tehetünk: minél előbb elkezdjük az építkezést és odafigyelünk a kivitelezés minden szakaszára, emellett pedig igyekszünk kézben tartani a kiadásainkat.

Forrás: haszon.hu

https://haszon.hu/megkeresni/ingatlan/epitkezes-koltsegek-hatekonysag