Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása – a részleteket Németh Szilárd ismertette

Fotó: Stockphoto

Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása. A részleteket Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos ismertette.

A fideszes politikus kifejtette, hogy az orosz-ukrán háború és az arra adott rossz szankciós válaszok nem maradtak következmények nélkül: elképesztően elszabadultak az energiaárak és ezzel brutális energiaválságot okozott.

A földgázt a tavalyihoz képest hatszoros áron, kőolajat pedig ötszörös áron lehet beszerezni a piacokon. Ma már nem az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni azu energia, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán.

A kormány ezt érzékelte és kihirdette az energia-veszélyhelyzetet, melynek része a rezsicsökkentés átalakítása. Jelen helyzetben nem tartható fenn az, hogy mindenki korlátlanul fogyasszon csökkentett áron, ugyanakkor a családokra sem szabad ráereszteni a piaci árakat. Ezért a kormány fogyasztási limitet vezetett be, ez a gáz tekintetében évi 1729 köbmétert, áram tekintetében pedig 2523 kWh. Eddig a határig minden magyar fogyasztó rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a gázt is.

A kormány ezen kívül bevezetett egy új tarifát is, a lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a piaci árnak.

  • Villamosenergia tekintetében 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint/kWh,
  • a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kWh.
  • Az éjszakai áram tekintetében a kedvezményes ár 23 forint,
  • fölötte pedig 62,9 forint.
  • A versenypiaci ár 268,9 forint.
  • A földgáznál a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt a köbméterenkénti ár 102 forint,
  • a limiten túli fogyasztáson 747 forint,
  • a piaci ár ezzel szemben 1020 forint.

A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról a rendelet nem szól, tehát ott a kedvezményes áram ára 36 forint marad.

A gázfogyasztásnál megmarad a nagycsaládosok kedvezménye, 3 gyermeknél 600 és minden további gyermeknél 300 köbméterrel nő a kedvezményes mennyiség. Magyarországon 300 ezer nagycsaládos és, közülük 26 ezer vette igénybe ezt, Németh Szilárd arra biztat mindenkit, hogy vegye ezt igénybe.

A társasházaknál új kedvezményt vezetnek be, a központi fűtés esetében ha a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál, akkor egy 60 lakásos társasháznál a kedvezmény 60-szorosára nő.

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely védi a családokat az energiaválságtól és továbbra is fennmarad – biztosított Németh Szilárd.

Forrás: hirado.hu