Dr. Ördög István adta hírül: Megkezdték a szociális tűzifa kiosztását a Heves megyei falvakban

Fotó: ripost.hu

 

A szociális tűzifa nagy segítséget jelent évről évre a rászoruló családoknak. A térség településein is gondoskodnak a juttatásról, s odafigyelnek időseikre is.

A tél beálltával a tüzelő beszerzése sok családnál komoly kiadást jelent. Ebben nyújt hatalmas segítséget a szociális tűzifa. Feldebrőn is igényelhették ezt az arra rászorulók. Jakab Ernő polgármester érdeklődésünkre elmondta, már folyamatban van a határozat, mely alapján másfél-két hét múlva elkezdik kiszállítani a fát.

– Idén 76 köbmétert osztunk majd ki a hátrányos helyzetben élők között. Ők már leadták az igényeiket, de egyéni elbírálás is szóba jöhet majd. A határozatot a különleges jogrend miatt egy személyben hoztam, ám a képviselő-testület is véleményezte azt – tette hozzá.

Kiemelte, az idős feldebrőiekre is figyelnek, már tavasszal felmérték az egyedülállóakat, és segítették a nagyjából negyven helyi rászorulót bevásárlással, a gyógyszer felíratásával. Mint mondta, egyelőre most nem kérték még ugyanezt, de ha szükség van az efféle gondoskodásra, folytatják. Hozzátette, a házi segítségnyújtás is jól működik Feldebrőn.

Besenyőtelken már szállítják a rászorulókhoz a 285 köbméter fát. Bozsik Csaba településvezető elmondta, százötven-kétszáz családot érint a támogatás, s hamarosan mindenhová eljutnak majd. Az idősebbekre tizenöt gondozónőjük ügyel, akik nap mint nap járják a községet, illetve saját konyhájukon főznek nekik.

A kompolti polgármester, Balázs Zoltán kérdésünkre elmondta, a napokban írta alá a határozatot, mely szerint több mint száz család jut majd támogatáshoz. Zsákban kapnak majd szenet, illetve aki fát igényelt, azoknak azt osztanak majd.

– A jól működő gondozási központunknak hála az idősek ellátása is biztosított. A koronavírus-járvány miatt fokozottabban figyelünk rájuk, ha kérés érkezik, gyógyszert s egyebeket vásárolunk nekik. A karácsony közeledtével pedig a közel háromszáz hetven év fölötti kompolti ajándékcsomagot kap hamarosan – részletezte.

Mezőtárkányban is kiírták a pályázatot, és a 839 mázsa szenet karácsonyig el is viszik az otthonokba. Tóthné Szabó Anita polgármester elmondta, fejenként öt-tíz mázsát osztanak szét.

– Tavasszal felmértük, hány egyedülálló szépkorú mezőtárkányi van, és közel kilencven emberen segítettünk gyógyszer s egyéb termékek bevásárlásával, valamint higiéniai egységcsomagokat is osztottunk. Most is készenlétben állnak önkénteseink, akik szívesen mennek boltba, ha arra kérik őket. Szerencsére a koronavírus nincs jelen községünkben, de ettől függetlenül folyamatosan fertőtlenítjük az intézményeinket tűzoltói segítséggel kívül és belül egyaránt. A helyiek nagyon fegyelmezettek, jól viselik a korlátozásokat, betartják a szabályokat – fogalmazott lapunk kérdésére a mezőtárkányi polgármester.

Forrás: heol.hu, Molnár Helga