Cégek Celldömölktől Ajkáig – Állásbörzét tartottak Pápán

Állásbörze Pápán. - A kép forrása: veol.hu

Évről évre az a célunk, hogy minél több munkáltatót hívjunk – hangsúlyozta Németh Zsolt, a Változó Világért Alapítvány projektvezetője Pápán, a Jókai művelődési központban rendezett állásbörzén.

Állásbörze Pápán. – A kép forrása. veol.hu

Az eseményen nemcsak helyi, hanem környékbeli cégek is képviseltették magukat Celldömölktől Ajkáig. Harmadszor szerveztek állásbörzét Pápán, a munkáltatói kör pedig idén is vegyes volt: az ipari és a kereskedelmi cégek mellett a honvédség, valamint a rendőrség ugyancsak megjelent az eseményen, illetve több munkáltatót képviselve állásközvetítő cégek is ellátogattak a börzére. Németh Zsolt kiemelte, egyre többen ismerik és várják ezt az állásbörzét, idén már szép számú munkavállaló fordult meg az eseményen, ahol 12 cég ajánlatai közül válogathattak a résztvevők. Emellett tanácsadás is várt a munkavállalókra, és többek között az önéletrajzírásban segítettek a szakemberek, illetve javaslatokat tettek, milyen irányba induljanak el az álláskeresők, és hogyan igazodjanak el a lehetőségek között. Az álláskeresők legalább egyharmada fiatal volt, illetve ugyanennyi középkorú látogatott el az eseményre, de nyugdíjasok és kismamák egyaránt felkeresték a börzét. Az érdeklődők csaknem fele dolgozik, azonban többen szerettek volna informálódni a lehetőségekről, a bérekről, a munkafeltételekről, vagy a munkahelyváltást fontolgatták. Németh Zsolt megjegyezte, a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan szeretnének egy műszakban dolgozni, a kismamák és a nyugdíjasok pedig leginkább részmunkaidős állásokban gondolkodnak. – Az ipari cégek zöme többműszakos álláshelyeket kínál, azonban a térségben munkaerőhiány van, így azok a cégek, melyek megengedhetik, igyekeznek egyre rugalmasabban viszonyulni az álláskeresők igényeihez – fűzte hozzá érdeklődésünkre a Változó Világért Alapítvány projektvezetője. (Forrás: veol.hu/ Polgár Bettina)

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének és a Veszprém Megyei Értéktár Bizottságnak az elnöke (a kép forrása: vpmegye.hu): Veszprém megyében a téli hónapok alatt 318 fős növekedés mutatható ki az álláskeresők számában. Ennek elsődleges oka az, hogy a téli félévben még mindig számos szolgáltatást végző vállalkozás szünetelteti a tevékenységét. Ennek ellenére tapasztalható, hogy éppen Balatonalmádi, Zirc, valamint Balatonfüred munkaerő-piaci pozíciója most kedvezőbb, mint a megye átlaga. A megye átlaga szorosan a három és fél százalékos munkanélküliségi ráta felé közelít. Ez messze kedvezőbb, mint a Gyurcsány-Bajnai korszak 12 százalék körüli, már-már tarthatatlanná vált munkanélküliségi aránya. A negyedik Orbán-kormány szemmel láthatóan közel áll ahhoz, hogy mindenki tudjon a megélhetését biztosító munkát találni, aki dolgozni akar. (KPE)