Bűnbandánál landolt több mint 20 család állami támogatása

Fotó Mészáros Diána

Huszonkét kisgyermekes család otthonfelújítási támogatását, összesen hatvanhatmillió forintot szerzett meg egy bűnszövetség – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Családonként hárommillió forinthoz jutott az a Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszövetség, amelynek tagjai visszaéltek kisgyermekes családok helyzetével, amikor adataik felhasználásával állami támogatáshoz, utófinanszírozásra nyújtottak be kérelmeket – írta a NAV.

A huszonkét igényléssel így összesen hatvanhatmillió forinthoz jutottak, de további, csaknem hatszáz millió forint jogosulatlan igénylés is feltehetően a tagokhoz köthető - állapították meg.

Azt írták, hogy az állami támogatást a családok nevében kérték, valótlan adatokkal, hamis számlákkal igényelték az otthonfelújítás összegét, miközben a lakások megújítása, korszerűsítése elmaradt.

Kiderült, hogy a legtöbb esetben a saját fiktív vállalkozásuk számláit nyújtották be az igényléshez. A családok jóhiszeműségét kihasználva, az adataikkal visszaéltek és a munkák elvégzését hamis dokumentumokkal igazolták a nevükben, így jutottak a finanszírozás összegéhez.

A csalóknak a családokat és a költségvetést ért hátrány miatt kell felelniük – áll a közleményben.

Forrás: azuzlet.hu, MTI