Bakos Zoltán: Emelkednek a szakértői díjak

Fotó: infoter.eu

A szakértői díjakat még egy 1986-os igazságügyi miniszteri rendelet határozta meg, amit a miniszter  2022.január elsején módosított. Valljuk   be őszintén, azóta annyi változás volt a bérek, díjak terén, hogy ideje volt  az új szabályozásnak.

Szakértő kirendelésére, bevonására akkor van szükség, ha az eljáró hatóság nem rendelkezik kellő szakértelemmel a vitatott kérdés eldöntéséhez.

Nem is gondolnánk, hány helyen merül fel a szakértő  bevonásának a szükségessége: a bíróság, ügyészség, rendőrség, közjegyző, közigazgatás az előtte folyó eljárásban kérhet fel szakértőt, de előfordul, hogy magánszemély ad megbízást egy általa fontosnak tartott, és csak szakember által megválaszolható kérdés tisztázására.

Több oldalon keresztül felsorolták,hogy a különböző vizsgálatokért milyen összeg számítható fel.. Van, amikor óradíj került megállapításra, van, amikor a konkrét cselekmény díjazása került rögzítésre.  

Egy nyomszakértői vizsgálat 6.000Ft-ba kerül, az elmeállapot megvizsgálása 7.500Ft, az ujjlenyomat vizsgálat díja 4.500Ft, hatósági boncolás 11.200 Ft, és még sokáig lehetne sorolni a példákat.

A szakértői költségeket valakinek viselnie kell! Polgári peres eljárásban ez a vesztes felet terheli, büntető ügyben az elmarasztalt vádlottat. Ezért alaposan meg kell fontolni, hogy  ki és milyen ügyben  kéri szakértő, ellenszakértő kirendelését, mert összességében egyes ügyekben százezres, milliós összegek merülhetnek fel!

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő