Az Uniónak javítania kell energiatárolási kapacitásán

energiatakarek.hu

Az Európai Számvevőszék újonnan közzétett tájékoztatója szerint az Uniónak energia- és éghajlat-politikai céljainak eléréséhez javítania kell energiatárolási kapacitásán. A számvevők feltárták, hogy az Uniónak mely nehézségekkel kell szembesülnie az energiatárolási technológiák terén, egyrészt az elosztó hálózaton belül, másrészt a közlekedés területén. Számvevőink arra figyelmeztetnek, hogy az Unió akkumulátorgyártó kapacitása elmarad a nemzetközi versenytársakétól, és nem feltétlenül fog megvalósulni az európai akkumulátoripari összefogás 2025-re kitűzött célértéke.

Az uniós energetikai és éghajlat-politikai célok elérését elősegítheti az energiatárolás. Az ingadozó jellegű, megújuló energiaforrások (nap- és szélenergia) aránya növekszik a villamosenergia-hálózaton belül; az energiatárolási technológiák rugalmas választ adhatnak az ebből fakadó egyensúlyhiányra. A megújuló forrásból előállított üzemanyagok, többek között a megújuló villamos energia vagy hidrogén elősegítheti a közlekedésből származó kibocsátások csökkentését, a fejlettebb energiatárolási technológiák pedig az ilyen üzemanyagokkal működő járműflották elterjedését.

A tájékoztató felvázolja azokat a fő kihívásokat, amelyekkel az Uniónak az energiatárolási technológiák kifejlesztésére és alkalmazására irányuló támogatás területén szembesülnie kell. A számvevők szerint a három fő kihívás a következő: egy energiatárolási uniós stratégia kialakítása; a kutatás és az innováció eredményes felhasználása; támogató jogszabályi keret létrehozása.

Az energia tárolása alapvető szerepet fog játszani abban, hogy az Unió területén megvalósulhasson egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású, főként a megújuló energián alapuló rendszer – jelentette ki Phil Wynn Owen, a tájékoztatóért felelős számvevőszéki tag. Az Unió tett lépéseket az energiatárolás stratégiai keretének kidolgozása terén, de fennáll a kockázat, hogy az eddig meghozott intézkedések nem lesznek elégségesek a tiszta energiával kapcsolatos uniós stratégiai célkitűzések eléréséhez”.

(www.eca.europa.eu)