Az országgyűlésben is rendet kell tartani

magyarhirlap.hu

Kocsis Máté: A trágárságnak, a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben / Jakab Péter a miniszterelnök helyére ült a Parlementben

A trágárságnak, az ocsmányságnak és a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője szerdán a parlamentben az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények, valamint a házszabály módosítását kezdeményező javaslatok vitájában. Kocsis Máté elmondta, nem lesznek új szabályok, a jelenlegieket szigorítják, ami eddig is tilos volt, ezután is tilos lesz. A fegyelmi szabályok kapcsán azért folyik küzdelem az ellenzék részéről, hogy „ezeket olcsón lehessen elkövetni” – tette hozzá, egyúttal cáfolta azt, hogy a módosítások korlátozzák az ellenzék jogait.

Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes vezetője arról beszélt: az Országgyűlés a közügyek megvitatásának legmagasabb szintű nyilvános fóruma, ezért nélkülözhetetlen az Országgyűlés hatékony működésének garantálása és az egyéni képviselői jogok érvényesülése közötti egyensúly megteremtése. Idézte az Alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság, az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatait, amelyekből azt a következtetést vonta le, hogy az Országgyűlésnek jogában áll cselekedni, amikor tagjai a törvényhozás szokásos működését megzavaró magatartást tanúsítanak.

Halász János, a Fidesz vezérszónoka kijelentette: a szóban forgó javaslatok célja elejét venni a Ház falain belül a további rendbontásnak, és ezt a Fidesz frakciója támogatja. Kiemelte: a fegyelmi szabályokat azért szigorítják, mert minden jóérzésű magyart felháborítanak azok a durvaságok, amelyek a Házban történtek, az ocsmány, trágár beszéd, a rendbontás elfogadhatatlan. Cél az Országgyűlés hatékony és zavartalan működésének visszaállítása, tekintélyének és méltóságának megőrzése – fogalmazott.

Jakab Péter (Jobbik) azt fejtegette: ilyen javaslatot csak az nyújt be, aki retteg a népakarattól. A kormánypártok beléptek a „bukásuk előszobájába”, ami annak köszönhető, hogy október 13-án súlyos vereséget szenvedtek, de nem tanultak semmit, pedig az emberek azt üzenték, hogy kezdjenek el végre dolgozni – hangoztatta a jobbikos képviselő, aki felszólalása után Orbán Viktor miniszterelnök helyére ült, ahonnan a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem volt hajlandó távozni. A politikus az Indexnek elmondta: akciójával azt kívánta bizonyítani, hogy nincs az a jogszabály, amivel meg tudnák akadályozni őket abban, hogy kimondják az igazságot, az igazság pedig az, hogy Orbán Viktor és kormánya az önkormányzati választások kudarca ellenére a diktatúra felé vezeti az országot, de őt is meg lehet fosztani a trónjától. Akciója után közösségi oldalán Jakab Péter azt írta: „minket nem lehet megfélemlíteni és nem lehet megállítani”. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Jakab Péter akciójáról közösségi oldalán azt írta: „értem én, hogy már hónapok óta nem szerepelt a Magyar Narancs címlapján, de ez akkor csak figyelemhiányból fakadó tartalmatlan balhé. Éhes kisnyilas miniszterelnöki székkel álmodik.”

Tordai Bence párbeszédes képviselő rágalmazás miatt beperli Kocsis Mátét, mert a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Tordai rendszeresen olyan megjegyzéseket tesz a kormánypárti képviselőkre vagy a miniszterelnökre, hogy „lógni fogtok”, „meg fogtok dögleni”, vagy „félsz, te patkány?” – írja a hvg.hu. Az ellenzéki politikus Facebook-oldalán azt írta: Kocsis nagyon súlyos, és teljesen valótlan állításokat fogalmazott meg vele kapcsolatban nagy nyilvánosság előtt, ezért pert indít a fideszes politikus ellen, akit, ha elítélnek, akár két év börtönnel is büntethető lesz.

A parlamentben szerdán történtek ismét világossá tették: szükség van az Országgyűlésről szóló törvény és a házszabály módosítására – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón. A politikus egyik példaként hozta Jakab Péter (Jobbik) akcióját, amikor beleült a miniszterelnök székébe. A frakcióvezető azt mondta: ez deviáns és provokatív magatartás, ami az Országgyűlés mindennapi munkájába nem fér bele. Kérdésre úgy értékelt: akinek volt gyerekszobája ilyet nem csinál. Szintén példaként említette, hogy Szabó Tímea (Párbeszéd) trógernak nevezte Trócsányi László egykori igazságügyi minisztert, aki nemcsak hazai, de külföldi egyetemeken is oktató, elismert jogtudós.

A tervezett módosítások ellen tiltakoztak az ellenzéki pártok közös parlamenti sajtótájékoztatójukon. Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője a rabszolgatörvény elleni egységes fellépéshez hasonlította a mostani helyzetet, és az önkormányzati választás utáni gyerekes bosszúnak tartja a módosításról szóló tervezetet. Arató Gergely DK-s képviselő úgy fogalmazott: nem fogják ezt elfogadni, Kövér László nem a főnökük. Csárdi Antal LMP-s politikus arról beszélt, nem életszerű, hogy egy képviselő két héttel korábban bejelentkezzen ahhoz a szervezethez, ahová belépne. A párbeszédes Szabó Tímea szerint „minél inkább szorítanak bennünket, annál inkább kicsúszunk a kezeik közül, hiába lépked Orbán öles léptekkel a diktatúra felé, az ellenzékiek nem állnak meg a demokrácia útján”.

Lendvai Ildikó egykori MSZP-elnök az ATV Start szerdai adásában a parlamenti szabályok szigorítása kapcsán kifejtette: alternatív parlamentre lenne szüksége az ellenzéknek, és külön egyeztető fórumot is érdemes lenne létrehozni.

MTI, INDEX.HU, HVG.HU, ATV.HU

A Polgári Kisgazdák egyetértenek azzal, hogy a Parlament működési rendjének fenntartása az eddigi tapasztatatok alapján szigorító előírások elfogadását feltétlenül indokolja. A mi álláspontunk szerint a szigorításnak összhangban kell lennie azzal az alkotmányos követelménnyel, hogy a megválasztott képviselő jogainak gyakorlásában nem akadályozható. Arra gondolunk itt, hogy az országgyűlésbe ma még többségében olyan hozzánk hasonló képviselők ülnek, akiknek nincs olyan vagyona, ami biztosítaná, hogy akár egy éven keresztül is szabályos és törvényes jövedelem nélkül maradjon.

Meggyőződésünk, hogy a szigorítás rendkívüli feladatot ró az ülést vezető elnökre, vagy alelnökre. A mértéktartás, az arányosság az intézkedések során a hitelesség garanciája. Az Országgyűlésnek ma olyan ülésvezetői vannak, akikben kölcsönösen megbízhatunk, a megfelelő szabályozókat kell biztosítani. (kpe)