Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

A kép forrása: oramu.hu

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését tegnap az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. A képviselők emellett egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Mint írták, a bizottság az irányelv hatályba lépésének legfeljebb egyéves halasztását javasolhatja, ha úgy látja, hogy a tagállami tervek jelentős és folyamatos fennakadást okoznának a belső piac működésében. (Forrás: MTI)

A magyarok többsége támogatja, hogy visszaálljon a korábbi rend, ami szerint 1979 előtt nem volt évente két alkalommal óraátállítás Magyarországon. Ma már az energia-felhasználásban csak egy elenyésző hányad a világítási energia, annak jelentős részét már a fűtési-hűtési, kommunikációs és távközlési, valamint ipari és közlekedési célú energia-felhasználás teszi ki. Ezért arányaiban alig eredményez érdemi megtakarítást az óraátállítás. Ezzel szemben a félévenkénti átállással az emberek egészségére gyakorolt káros hatás jelentős. Különösen a magas-vérnyomás betegségben és a szív és érrendszeri bántalmakban szenvedők sínylik meg az óraátállítást. Mindezért a Polgári Kisgazdák támogatják a visszatérést az eredeti egységes, a félévenkénti átállást mellőző és az európai időzóna szerinti időméréshez. (KPE)