AZ EGÉSZSÉGÜGY FELKÉSZÜLT, KÉPES MINDENKIT ELLÁTNI

Fotó Botár Gergely, kormany.hu

A magyar egészségügy felkészült a koronavírus-járvány második hullámára, a szükséges eszközök rendelkezésre állnak, akárcsak az intenzív ellátásra fenntartott kórházi ágyak – mondta el Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament ülésén. A lélegeztetésre alkalmas ágykapacitás háromszorosa a jelenleg ilyen ellátásra szoruló betegek számának.

A járvány idehaza és az európai országokban is felfutó ágban van, és a mostani adatok lényegesen komolyabbak, mint az első hullám idején. Világszerte már majdnem 55 millió ember fertőződött meg a vírussal, az elhunytak száma pedig már meghaladta az 1 millió 300 ezret.

Magyarországon az aktív fertőzöttek száma jelenleg meghaladja a 110 ezer főt, az elmúlt 24 órában pedig 93 fő hunyt el. De az egymillió főre vetített fertőzöttek, illetve elhunytak arányát tekintve jobban állunk az európai átlagnál – fejtette ki Gulyás Gergely. Hazánkban már 50 ezernél több PCR-tesztet végeznek naponta.

A lélegeztetésre alkalmas ágykapacitás 1634, ami szükség esetén tovább bővíthető. Ez a szám a háromszorosa a jelenleg lélegeztetésre szoruló 582 betegnek. Összesen 13 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre a koronavírus fertőzöttek számára, ami 32-34 ezerre bővíthető és ha kell, ezen felül további ágykapacitást hoznak létre.

Felkészültünk a járvány esetleges súlyosbodására is, az egészségügy képes mindenkinek ellátást biztosítani, amiért kiemelt köszönetünket fejezzük ki a védekezésben résztvevőknek.

(kormany.hu)