Áder János: Magyarország a 2030-ra elhatározott klímavállalásait teljesíteni fogja

Fotó: lokal.hu

Magyarország teljesíteni fogja a klímavédelem ügyében 2030-ra vállalt kötelezettségeit – jelentette ki a köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a klímapolitikáról adott interjúban. Áder János idézte az uniós környezetvédelmi ügynökség adatait, amelyek szerint az 1990-2017 közötti szén-dioxid-kibocsátás – több uniós tagállammal ellentétben – Magyarországon csökkent, 31,9 százalékkal, ugyanannyival, mint Dániában. Kiemelte továbbá, hogy a kibocsátáscsökkentés mellett Magyarországon nő a szén-dioxid elnyelésében segítő erdők területének nagysága. A klímavédelem ügyében nem ünnepélyes deklarációkra és látványos szándéknyilatkozatokra van szükség, hanem arra, hogy „végre lássunk hozzá a munkához” – mondta az elnök, hozzátéve: „ha a mostani prognózisokat is figyelmen kívül hagyjuk, azt mondjuk, ráérünk még ezzel foglalkozni, kicsit patópáloskodunk még, akkor a helyzet 5-10 év múlva még rosszabb lesz”.

Áder János abbahagyhatná „ezt a zöld idétlenkedést” – reagált Jávor Benedek a Facebookon az államfő rádióinterjújára. „Értem én, hogy ez a környezetvédelem viszonylag ártalmatlan területnek tűnt annak idején arra, hogy elbábozza, hogy csinál valamit a kormány gyalázatos törvényeinek aláírásán túl, csakhogy közben komolyabbra fordult a helyzet, a klímaváltozás az egyik legégetőbb politikai témává vált világszerte” – közölte a Párbeszéd politikusa, aki szerint a klímakatasztrófa elleni fellépés és a magyar kormány kiszolgálása mára vagy-vagy kérdéssé vált. Az LMP közleményében azt írja, hogy Áder János „Orbán Viktor helyett a fideszes kommunikációból ismert PR-fogásokkal és csúsztatásokkal próbálta megmagyarázni, miért vétózta meg a magyar kormány az EU 2050-ig szóló klímatervét”. Hozzáteszik, hogy a kormány jelenleg távolodik a 2030-as klímacéloktól és nincs szándéka komolyan tenni a klímaváltozás megfékezéséért, az LMP viszont klímatörvény elkészítését és végrehajtását követeli.

Szél Bernadett levelet küldött Kövér Lászlónak, hogy a fideszes politikus házelnöki minőségében szerezzen érvényt az országgyűlési törvénynek, és szólítsa fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy számoljon be a parlament következő ülésén az Európai Tanács június 20-21-i üléséről – ismerteti a 24.hu. A portál emlékeztet: ezt a beszámolót Orbán Viktor elmulasztotta azután, hogy megvétózta a 2050-es uniós klímacélt. MTI, 24.HU, MANDINER.HU, HVG.HU