A TŰZ CSIHOLÓI New Yorkban

– Történelmi személyiségek és erdélyi írók-költők,
országvezetők és országvesztők évfordulóján-

A Széchenyi István Társaság és a New York-i MAG közösség szervezésében KÖNYVBEMUTATÓVAL EGYBEKÖTÖTT ELŐADÁST tartott Szíki Károly Arany Érdemkeresztes színművész a 82.utcában található Magyar Házban. A meghívást a közösségek részéről Rózsa Ákos és Kiss József nyújtották át az egri színművésznek.

A New Yorkban színházat alapítók egyike, Szíki Károly, kimagasló személyiségekről szóló irodalmi requiemben az írók-költők saját írásaival és énekekkel emlékezett Trianon 99. évfordulóján.

Így részleteket mutatott be a VESSZEN TRIANON!  című összeállításából, valamint a Csíksomlyón rögzített pápa-látogatást is elvitte Manhattenbe.

Az előadás keretén belül – még a megjelenés előtt- bemutatásra került Szíki Károly legújabb könyve: AZ ELSÁNCOLT FALU.

Az előadást éjszakába nyúló eszmecsere követte. Szíki beszámolt arról, hogy kis küldöttségével ellátogatott a 10 éve kriminalisztikus körülmények között eltüntetett Cserey Erzsi lakásához és ott tájékoztatót tartott a rejtélyes körülmények között eltüntetett Csery Erzsi esetéről.

 Cserey az off-Broadway sztárja volt, s miután Varga László ügyvéd-író országgyűlési képviselőnek Pestre költözött, ő vette át a stafétát. Mintegy 10 évi igazgatói munka végén  furcsa körülmények között betegedett meg, majd Magyarországra lopták a megroppant egészségű művésznőt és minden nyomát eltüntették. Anyagi javait megszerezte egy maffia banda és azóta Csereyről semmit sem tudni. 3 évvel ezelőtt ugyanez történt Ágoston Gerthyvel világhírű írónővel is, már ő sincs az élők között, lakása, anyagi javai ugyanúgy köddé váltak. J.E., aki a színház baráti köréhez tartozik, elmondta, hogy egy magyar maffia dolgozik évtizedek óta N.Y-ban, s az áldozatok többségének hasonló sors jutott élete végén. Cserey a mai napig temetetlen holt! (A Cserey eltüntetéséről szóló könyvet mellékletben küldjük!)

Szíki elmondta, hogy reménnyel teljes az ügy kimenetele, mert a hírek szerint ennek a bandának a nyomára jutottak a hatóságok.

Végezetül az egykori Püski Könyvesbolt elé mentek, ahol emlékbeszéd hangzott el Püski Sándor halálának 10. évfordulója alkalmából. Szíki azt hangoztatta, hogy egy iránytű veszett el azzal, hogy az anyaországba visszaköltözött a Püski család. Emlékezett a meleg teákra és levesekre, melyek sosem hiányoztak, ha vándorkomédiásként vagy egy-egy bemutató szünetben színészként vagy éppen rendezőként betért a boltba. Ilus néni mosolya és tettei feledhetetlenek, csakúgy, mint Sándor bátyánké, akinek végső elmenetele nagy űrt hagyott a magyar könyves életben.

Heti Hang Szóró—-Hangosan mindenről, ami nekünk fontos