A Néppártnak és a Fidesznek közös érdeke, hogy az egység fennmaradjon

mandiner.hu

Atv.hu: A Fideszen belül egyre többen bizakodóak, hogy a kormánypártot nem zárják ki az EPP-ből.

A Fidesz nagy türelmet tanusított  a Néppárt egyes tagjaitól érkezett, megalapozatlan támadásokkal szemben. Mindvégig az volt a cél, hogy úgy védjék meg a magyar szuverenitást, Hogy a Néppártban a velünk együtt gondolkodókkal egy családban maradjunk. (KPE)

Ötven százaléknál nagyobb esélyt látnak már kormányközeli és fideszes politikusok arra, hogy ősszel az Európai Néppárt rehabilitálja a Fideszt, mintsem hogy kizárják – tudta meg az atv.hu.

A felszínen vannak véleménykülönbségek és karcos nyilatkozatok, de egyre többen gondolják, hogy „az a bizonyos három nap”, amikor is Macron és a V4-ek Orbán Viktorral az élen és Merkellel a háttérben, megakadályozták Timmermans jelölését, és elérték Ursula von der Leyen jelölését és később megválasztását, valóban érvényessé tette, azt a mondást, hogy „no deals will be possible without inclouding Central Europe in decision making” – fogalmaz a lap. (Semmilyen ügylet nem lesz lehetéges Közép-Európa bevonása nélkül a döntéshozatalba – szerk.)

A portál egyik forrása szerint megváltoztatta az erőegyensúlyt a V4-ek egységes fellépése, „ez az egység nemcsak retorika szintjén jelent már meg”. A Néppárt és a Fidesz között a Die Welt cikke alapján a háttérben folyik „egyfajta dialógus” – ezt erősítették meg az atv.hu-nak kormányzati források is. „A párbeszéd többcsatornás” – mondták. Az nyílt titok, hogy a CDU elnöke Annegret Kramp- Karrenbauer, „beszélgetésben van” magyar kormánytagokkal, azonban más szálon is próbálják kisimítani a kapcsolatokat – írja a lap. Ugyanakkor van olyan külső körülmény, ami befolyásolhatja a Fidesz sorsát is: a portál forrásai a lengyel őszi választásokat ilyennek ítélik, ugyanis aránytalanul gyengítené a Fidesz pozícióját, ha nem a PiS nyerne.
Hidvéghi Balázst az európai parlamenti LIBE bizottság alelnökének való megválasztásával kapcsolatban az atv.hu fideszes forrásai épp a halasztás miatt bizakodóak: volt, aki biztosra veszi, hogy a Néppárttal szövetségben mégis el tudják érni a fideszes EP-képviselő megválasztását.
atv.hu