A lengyel és a magyar határt is nyomás alatt tartják a migránsok

Fotó: magyaridok.hu

Megváltozott a migránsok stratégiája: most már nagy csoportokban, létrákkal és egyre agresszívebben próbálnak bejutni Magyarországra. Csak kedden több mint 700 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. És máshol sem jobb a helyzet: a migránsok új útvonalat találtak, és már Európa keleti országaiban is próbálkoznak – számolt be az M1 Híradója.


Kora reggel egy balesetnél helyszíneltek a rendőrök Kiskunmajsán. Három autó ütközött, és a vétkes sofőr segítségnyújtás nélkül elmenekült. Perceken belül, néhány kilométerrel távolabbállították meg a rendőrök. Akkor derült ki, hogy a férfi brazil, és embercsempészettel foglalkozhat, mert több tucat migránst zsúfolt össze az autójában.

Csak kedden több mint 700 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. A migránsok egyre agresszívebbek: sokszor a határőröket megtámadva próbálnak illegálisan Magyarországra jutni.

Az M1-es autópályán állították meg éjszaka egy autót a rendőrök, amelyet egy cseh embercsempész vezetett 39 migránssal a csomagterében,  vallották maguknak, de ezt nem tudták igazolni.

Ahogy az 55 szír és afgán migráns sem, akiket Szeged környékén fogtak el a rendőrök éjjel. Ők a tanyavilágban próbáltak elbújni a hatóságok elől.

És annak a 42 szomáliai és szír illegális bevándorló sem tudta kijátszani a magyar hatóságokat, akiket Bács-Kiskun megyében tartóztattak fel.

Már az Európai Unió teljes külső határszakaszán próbálkoznak a migránsok. Lengyelország katonákat vezényelt a határra, mert a csempészek tömegesen szállítják a migránsokat. Itt is gyakoriak az erőszakos akciók, sokan fatörzsekkel, kövekkel rontanak az Európát védő katonákra. Egy hétvégi támadásban két lengyel határőr is megsérült.

„Egyiküket kővel dobták meg, a másikat faággal ütötték. Több határőr is könnyebben megsérült, mivel a migránsok nagyon agresszívek voltak, és mindenáron át akartak törni a határon, de sikertelenül”

– tájékoztatott a lengyel határőrség.

A déli és a keleti útvonalon már kiépült az a hálózat, ami a migránsokat segíti – erről Bakondi György beszélt az M1-en. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta: ebben az embercsempészek mellett a Soros-szervezetek is részt vesznek, így a migránsok felkészülten és szervezetten próbálnak átjutni a határokon.

„Akár a lengyel–belorusz határt, akár a szerb–magyar szerb határt vizsgáljuk, azt kell lássam, hogy mindegyik helyszínen a nagycsoportos határsértés a jellemző. Az elmúlt 24 órában is legalább három igen nagy csoportot, 40-50 fős csoportot fogtak ela határ közelében a magyar határrendőrök. De a lengyel határon is hasonló, esetenként még ennél is nagyobb csoportok erőszaklos átjutási kísérletei zajlanak”

– mondta Bakondi György.

A migrációs nyomás és a nemzetközi szervezetek egyre észszerűtlenebb migrációs politikája jelenti a legnagyobb veszélyt Közép-Európára – erről Szijjártó Péter beszélt az észtországi Tallinnban. A külügyminiszter aláhúzta: itt lenne az ideje, hogy az EU és az ENSZ világossá tegye: nincs helye az illegális bevándorlásnak, de ők továbbra is a migránsok pártján állnak.

„Olyan embereket akarnak befogadni Európába, az Európai Unióba, akik megtámadják a lengyel határőröket. Olyan embereket akarnak befogadni, akik semmilyen módon nem hajlandók elfogadni a mi viselkedési szabályainkat, a törvényeinket, a jogszabályainkat, akik agresszíven viselkednek velünk szemben.

Ez egy rendkívül veszélyes politika Brüsszel és az ENSZ részéről. Nekünk Közép-Európában így azzal kell számolnunk, hogy ha mi nem védjük meg saját magunkat, akkor minket nem fog megvédeni senki”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A külügyminiszter azt is kiemelte, hogy a migrációs hullámok egészségügyi veszélyt is jelentenek amellett, hogy lehetőséget nyújtanak a terroristáknak arra, hogy észrevétlenül eljussanak Európába.

Forrás: hirado.hu