A küzdelem tovább folytatódik a jogállamiság kérdésében / Vera Jourová: A jogállamisági jelentés egy megelőző eszköz az EU kezében / Varga Judit: Politikai nyomásgyakorlás a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás

Fotó Miniszterelnökség, Botár Gergely

A jövő héten bemutatandó jogállamisági jelentés egy megelőző eszköz az Európai Unió kezében, amely segít abban, hogy összetettebb, átfogóbb képet lehessen kapni a jogállamiság helyzetéről a tagállamokban – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja kedden, a tagországok általános ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli találkozója előtt. „Magyarország és Lengyelország tekintetében arra használjuk majd, hogy nyomást gyakoroljunk, s ezáltal javuljanak a jogállamiság körülményei e két tagállamban” – fogalmazott a jelentés kapcsán a cseh biztos. Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos kiemelte: az Európai Bizottság kész részt venni az Európai Unió Tanácsában tartott meghallgatásokon, mivel nagyon fontos, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás folytatódjon mindkét ország esetében. Az ülés után Michael Roth német államtitkár kijelentette, hogy a bizottság értékelése szerint nem történt elegendő javulás, így nem lehet lezárni a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást. Közölte továbbá: a német EU-elnökség meghallgatást kezdeményez a két tagállam ügyében, és a lengyel jogállamisági helyzettel foglalkozó meghallgatásra már decemberben sor kerül.

Ismét bebizonyosodott, hogy politikai nyomásgyakorlásról van szó a Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárás esetében – tudatta Varga Judit. Az igazságügyi miniszter magyar újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy egyes országcsoportoknak nem célja az egyértelműen politikai eljárást lezáró szavazás megtartása. Ha a tagországok a közeljövőben nem hajlandók tisztességes eljárásban az ügy lezárását jelentő szavazásra, Magyarország számos konkrét példa felsorolásával fogja felhívni a figyelmet a kettős mércére „ebben a politikai boszorkányüldözésben” – húzta alá.

Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága elfogadta azt a javaslatot, amely az uniós jogállamisági mechanizmusok összehangolására vonatkozik – közli az EUrologus nyomán a napi.hu. A bizottság egy éves ellenőrzési ciklus kidolgozását javasolja, amely egy objektív és tényekre alapozott eszköz lenne, ami minden tagállamra egyaránt és fair módon vonatkozna, miközben tiszteletben tartja az arányosság és a szubszidiaritás elvét.

A Fidesz kezdeményezésére a Lengyelország melletti szolidaritásról szóló állásfoglalást fogadott el az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága kedden. Hidvéghi Balázs, a párt EP-képviselője az ülés után tartott sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az EP bevándorláspárti baloldali képviselői már nemcsak a bevándorlókat akarják ráerőltetni az uniós tagállamokra, hanem saját szélsőséges ideológiájukat is.

MTI, NAPI.HU, NEPSZAVA.HU