A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlását, 17,44 milliárd forint a vételár

Fotó MTI, Komka Péter

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót – közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Az MVM Magyar Villamos Művek megvásárolja az erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t – tájékoztatott a kancelláriaminiszter, hozzátéve, hogy a kabinet nemzetstratégiai érdeknek tartja az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását. A cégcsoport vételára 17,44 milliárd forint volt – ismertette. A Népszava rámutat: bár a kormányfő teljes átláthatóságot ígért, sem Gulyás Gergely, sem az MVM és az Opus nem közölte, hogy mely szakértő és mi alapján állapította meg a 17,44 milliárdos vételárat.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az Origónak adott interjújában elmondta: az állam célja a vásárlással az, hogy stabil, biztonságos működési kereteket adjon az erőműnek. A vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés, a vételár a felek közötti tárgyalások eredményeként alakult ki, amely a piacgazdasági szereplő követelményeinek is megfelelt – tudatta, kiemelve: az MVM a cégcsoportot társasági forrásból vásárolta meg, és a feladata a stabil, üzleti alapon történő működtetés biztosítása.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Mátrai Erőmű új tulajdonosaként a jövőben arra törekszik, hogy a mára elavult és nem hatékonyan működő energiatermelő rendszert egy olyan modern, karbontakarékos és gazdaságosan termelő rendszerré alakítsa, amely támogatja a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célok elérését is – közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel, miután lezárult az erőmű megvásárlása. Közlésük szerint a  tranzakció során a Mátrai Erőmű 72,66 százaléka került az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közvetett tulajdonába. Kiemelték: a Mátrai Erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a hazai villamosenergia-ellátásban, mivel meghatározó alaperőműként az ország villamosenergia-termelésének 16 százalékát adja, így ellátásbiztonsági szempontból nélkülözhetetlen.

MTI, ORIGO.HU, NÉPSZAVA