A IV. Göcseji Dombérozó

Az igazi népi építészet: a göcseji "talpas" házak a Göcseji Falumúzeumban, Zalaegerszegen. - A kép forrása: zalaegerszeg.ihirek.hu

A mai, azaz pénteki, tehát a július 12-i göcseji programok röviden: 17 órakor kezdődik Becsvölgyén, a Barabásszegi Vendégháznál a Dombérozó Dobbantó tárgyalkotó népi játszóházzal, sakk szimultánnal, pálinkafőzésről szóló előadással, a Múzsák találkozójával, az igazi Göcseji kiszólásokkal, Kis Hétrét-koncerttel, fényfestéssel, gasztronómiai kínálattal.

Nován 17 órától kiállításmegnyitó, 18 órától a templomban orgonamegáldás és koncert lesz.

Zalaszentgyörgyön 18 órakor kezdődik a Göcseji Lakodalmas Folk Piknik, Szentkozmadombján pedig galéria- és műhelylátogatás szerepel a programban.

Szombaton (13-án) Nován 9 órakor kezdődik a XXXI. Göcseji Aratónapok – a rendezvényt Vigh László országgyűlési képviselő és Lendvai Jenőné polgármester nyitja meg, közreműködik Gundel Takács Gábor –, s ekkor tartják a Dombérozó hivatalos megnyitóját is. 10 órától zajlik a kézikaszás aratóverseny, 13.30-tól a cséphadarós cséplőverseny. Közben gulyásparti, Simon Balázs képeiből fotókiállítás, zalai hagyományőrző együttesek és a Kiszöv táncegyüttes műsora, Csádé-koncert, tarlófutóverseny színesíti a programot. Az eredményhirdetést 18 órakor tartják. 19.30-tól a Trilla Kamarakórus lép fel, este aratóbál lesz a Fáraó Együttessel. 8-tól 18 óráig a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület kiállítása is látható Nován. Kustánszegen a tájháznál szombaton 14 órától Pozvai Szilvia és Pozvai Andrea szabadalmaztatott játékai kínálnak élményt, majd Hercig Mariannal kézműves-bemutató, a kultúrházban kiállítás, Parasza településrészen pedig pörkölttorta-kóstoló, valamint 16–18 óráig fotókiállítás várja az érdeklődőket. Teskándon, szombaton 10 órától a Göcseji Főzőverseny zajlik a sportpályán. Gombos-szegen, szombaton 16 órától a lovasudvar nyílt napján lovasbemutató, lovaglási lehetőség, valamint a Zalai Kutyasuli bemutatója és a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadása szerepel a programban. Milejszegen, a Zsuppán kertben szombaton 15 órakor megnyitják H. Kulcsár Ágnes festőművész tárlatát. Dobronhegyen, a Balázsfai hegyen szombaton 18 órakor kezdődik a „Táncra lábam!” folk-kocsma, fellép a Szélrózsa Tánckör, a Penderülj Táncműhely, a Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes, a zenét Simon-Kiss Judit és zenekara szolgáltatja. A fellépők után néptáncoktatás és táncház lesz hajnalig.

Vasárnap (14-én) Nagylengyelben a faluháznál 15 órától várják a vendégeket. Növényekkel kapcsolatos kiállítás nyílik, virágok felhasználásával készült ételeket és italokat lehet kóstolni, Tóth Gyöngyi virágkötőmester gyakorlati foglalkozást és előadást tart. Lesz kézműves-játszóház, kertészeti előadás, este a Kocsmazaj együttes zenél, valamint táncházat tartanak a Csádé zenekar közreműködésével. Barlahidán vasárnap 13 órakor az evangélikus templomban istentiszteletet tartanak, illetve a Crown String Quartet vonósnégyes és Kertész Mónika opera-énekesnő ad közös koncertet. A művelődési ház udvarán és a templomkertben sportolási lehetőségekkel, egészségprogramokkal várják az érdeklődőket. 14.30-kor vadászati előadás, 16 órától a Kávészünet együttes koncertje szerepel a programban, 17 órától pedig Szabó Tamás és társa húzza a talpalávalót. A nap során szabadtéri fotókiállítás is látható, valamint a gyerekek agyagozhatnak Kollár Dórával.

Bödéről, a Szent Mihály- templomtól vasárnap reggel 8 órakor gyalogos túra indul az energiadombhoz, közös vezetett meditációval és természetes gyógymódok ismertetésével. Nován vasárnap 9.15-kor szentmise kezdődik a plébániatemplomban, 11–17 óráig a Polgári Lövész Egylet szervezésében sportlövészet, a Négy Kos Hagyományőrző Íjász Egyesület szervezésében pedig íjászat kínál élményt. Az egész napos szórakoztató műsorokat követően 20.30- kor a Kárpátia együttes ad koncertet. A rendezvény ideje alatt kézműves-bemutató és vásár is lesz a helyszínen. Gombosszegen, a faluháznál vasárnaptól 20-a szombatig képzőművészeti tábor zajlik, ahol egyebek közt feldolgozzák mese formájában a falu történetét. (Forrás: zaol.hu)

Akik a szívükön viselik a magyar vidék és a kistelepülések sorsát: A fotón balról jobbra haladva: Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes; Középen – Dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korelnöke, a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnöke; Dobri Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Zala Megyei szervezetének az elnöke.A kép forrása: kpe.hu

Dobri Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Zala Megyei szervezetének az elnöke: nekünk, Polgári Kisgazdáknak nagyon fontos a magyar vidék és a magyar kistelepülések boldogulása, jobb és szebb jövőjének a megteremtése, valamint a kultúránk és népi hagyományainknak a megőrzése. Zala megye, ezen belül is Göcsej egy igazi aprófalvas településszerkezetű táj. A zalai Polgári kisgazdák ezen a nagyszerű tíz napos zalai rendezvény-sorozaton minden kedves látogatónak kellemes időtöltést és jó szórakozást kívánnak. (KPE)