A gazdasági visszaesés a kistelepülésen élőket fokozott mértékben érintette/ Varga Mihály: Júniusban már kissé élénkült a gazdaság, de az egész éves GDP 5 százalékkal csökkenhet

kép forrása: piacesprofit.hu

A KPE sürgeti, hogy a rendelkezésre álló források elosztásánál nagyobb figyelmet kell szentelni azoknak a kistelepüléseknek, amelyeken a rejtett munkanélküliség korábban is jelentős volt. El kell kerülni, hogy szegénységből mélyszegénység alakuljon ki. (kpe)

Júniusban már enyhén élénkült a gazdaság, de a második negyedévi GDP így is 10 százalékkal csökkenhet éves összehasonlításban, az egész évben pedig 5 százalékkal zsugorodhat, meghaladva a korábban várt, ma már optimistának tűnő mínusz 3 százalékos jóslatot – hangsúlyozta a pénzügyminiszter csütörtökön a Kossuth rádióban. Varga Mihály szólt arról is, hogy idén a GDP arányában 1 százalékos, 488 milliárd forintos államháztartási hiánnyal számoltak, de a fél év végére már 3,8-4 százalékos, több mint 1800 milliárd forintos hiány alakult ki. A járvány elleni védekezési alapra mintegy 600 milliárd, a gazdaságvédelmi alapra több mint 1100 milliárd forintot különítettek el, ezek határozták meg az első fél évet – tette hozzá, kiemelve: év végére még magasabb lehet a hiány, mert a gazdaság újraindítása további forrásokat igényel, és a járvány második hullámára is lehet számítani. A Portfolio rámutat: már egészen hihetetlen szakadék tátong az MNB és a kabinet gazdasági előrejelzése között.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozatával a kabinet közel 93 milliárd forintot vont ki a gazdaságvédelmi alapból – adja hírül péntek reggeli cikkében a Portfolio.

MTI, PORTFOLIO.HU