A Fidesz feltételeinek érvényesítése mellett maradna az Európai Néppártban/Orbán Viktor az EPP küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek

Fotó: Orbán Viktor facebook oldala

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek. A dokumentumban – amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedden tett közzé a Facebook-oldalán – a magyar kormányfő azt írta, hogy az EPP centrista, a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lett, amely a választók szemében lassan megkülönböztethetetlenné válik a liberális, zöld, szocialista baloldaltól. A politikus a néppárt stratégiai irányvonalának módosítását javasolja: az EPP térjen vissza a Wilfried Martens-i örökséghez, a tagpártokat ne csak a baloldallal, hanem a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben is támogassák, a néppárt vezető testületeiben pedig a centrista irányzat mellett a jobboldali keresztény irányzat képviselői is kapjanak helyet. Orbán Viktor kiemelte, hogy az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vita a legutóbbi zágrábi kongresszuson elmaradt, helyette olyan elnököt választottak, aki „behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be”.

Novák Katalin újságírói kérdésre válaszolva brüsszeli sajtótájékoztatóján kifejtette: „Nem beszélünk eleget az EPP jövőjéről, így az európai konzervativizmus és kereszténydemokrácia jövőjéről sem. Csökken a néppárt súlya Európában, és ez nem szerencsés.” Aláhúzta: változásoknak kell bekövetkezniük a konzervatív oldalon, ezekben a Fidesz aktív szerepet akar vállalni, mivel fontos, hogy „korunk kihívásaira legyenek konzervatív válaszok”.

MTI, INDEX.HU