4,8 milliárd forint támogatás a vizek monitoringjára

Hazai vizes élőhely. - A kép forrása: kozepsuli.hu

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 4,8 milliárd forint támogatást kap a vizek monitoring rendszerének fejlesztésére – közölte az OVF csütörtökön az MTI-vel.

A fejlesztést központi költségvetési forrásból, az Európai Unió Kohéziós Alapjának társfinanszírozásával finanszírozzák. A megítélt 4,8 milliárd forint támogatás 85 százaléka a kohéziós alapból, 15 százaléka magyar állami forrásból származik.

Az OVF közleményében hangsúlyozza: a társadalom alapvető igénye, hogy a vizek jó minőségben és megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésére. A vizekhez kapcsolódó monitoring olyan rendszeres mintavételi, mérési, vizsgálati, észlelési tevékenység, amely lehetővé teszi a felszíni és felszín alatti vizek mennyiségének és minőségének jellemzését, a változások nyomon követését.

Magyarország vállalta, hogy a vizek jó ökológiai és kémiai állapotba hozásának, a felszíni és felszín alatti vizek megóvásának elősegítése érdekében – a Víz Keretirányelv előírásaival összhangban – fejleszti a monitoring rendszert.

A fejlesztés által csökken a „szürke”, és adathiányos felszíni víztestek száma, pontosabbá válik a felszíni és felszín alatti víztestek állapotértékelése, javul az értékelések megbízhatósága. A fejlesztések megvalósításával megfelelő monitoringadatok fognak rendelkezésre állni Magyarország harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervének elkészítéséhez.

A projekt megvalósítása országos hatókörű, külön célterületeket, beruházási fejlesztési területeket nem határoltak le. A tervezett fejlesztések várhatóan 2023. január végéig valósulnak meg – írja közleményében a főigazgatóság.

MTI

A Polgári Kisgazdák különösen fontosnak tartják, hogy a projekt megvalósítása során – országosan, megkülönböztetés nélkül – vizsgálják a felszíni és felszín alatti vizek állapotát.