Vlagyimir Putyin együttműködési készségét fejezte ki Ursula von der Leyennek

A kép forrása: biztonsagpolitika.hu

Együttműködési készségét fejezte ki Vlagyimir Putyin abban az üdvözlő táviratban, amelyet szerdán megválasztása alkalmából küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnökének. A Kreml sajtószolgálata szerint az orosz elnök megerősítette, hogy Moszkva kész a konstruktív párbeszédre az unióval a politikai, gazdasági és humanitárius napirend aktuális kérdéseiről. Vlagyimir Putyin kedden telefonon köszöntötte fel Angela Merkel német kancellárt 65. születésnapja alkalmából.

Üdvözlendő, hogy Ursula von der Leyen megválasztásával sikerült stabilitást teremteni, és a német elnök ambiciózus új kezdetet jelent Európa számára, az EU további demokratizálását ígérte, amiért az Európai Parlament (EP) továbbra is küzdeni fog – jelentette ki a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott interjúban szerdán Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője. A bajor politikus ismét sajnálatosnak nevezte, hogy a csúcsjelölti rendszer nem érvényesült. Úgy értékelte, hogy ez visszalépést jelent, de bizakodónak mutatkozott abban, hogy a parlament érvei a jövőben felülkerekednek. Weber szerint központi kérdés, hogy miként lehet Európát emberközelibbé tenni, mert ebből az elmúlt hetekben hiány mutatkozott. Ezen a téren erős jelzésnek nevezte, hogy von der Leyen elmondta: támogatja, hogy az EP kezdeményezhessen új jogszabályokat. „Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az EP egyenjogúvá váljon” – fűzte hozzá a frakcióvezető.

A DK frakciószóvivője szerint mindegy, hogyan szavazott a Fidesz, a lényeg, hogy mi Ursula von der Leyen programja – derül ki Gréczy Zsolt Hírklikken megjelent cikkéből. Szerinte a Fidesz „mára olyan helyzetbe sodródott, hogy jó képet kell vágnia egy Európai Egyesült Államok víziójában hívő politikushoz, hogy győzelemként adhassa el saját politikájának kudarcát”. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a Népszavának azt mondta: von der Leyen személyisége győzte meg őket az igen szavazat mellett. Úgy fogalmazott: „a hölgyből árad, hogy európai. Beszédében is úgy fogalmazott: először voltam európai, és csak utána német. Nem csodálkoznék, ha nemsoká fölkerülne a Fidesz által szponzorált plakátokra Magyarországon.”

Ursula von der Leyen sokkal jobb bizottsági elnök lesz, mint a Fideszt védelmező Manfred Weber lett volna – írta Donáth Anna a közösségi oldalán. A Momentum EP-képviselője jelezte ugyanakkor azt is: a jogállamiság védelme tekintetében egy sokkal határozottabb politikai kiállásra számított von der Leyentől.

Hozzátette: „remélem, hogy meg fogja húzni azokat a vörös vonalakat, amiket Weber nem volt képes.” MTI, ATV.HU, PESTISRACOK.HU, MANDINER.HU, NÉPSZAVA