Vlagyimir Putyin: A BRICS a „globális többséget” képviseli

Vlagyimir Putyin éves beszédét tartja 2023. február 21-én. Fotó: Sputnik / Reuters

A BRICS a globális többség törekvéseit képviseli – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-csúcson elhangzott keddi videoüzenetében.

„Az egyenlőség elve, az együttműködés, támogatás és egymás érdekeinek tiszteletben tartása, ezekre alapozzuk a jövőt érintő stratégiai irányvonalunkat, amely a világ közösségének legfőbb törekvését képviseli, az úgynevezett globális többségét” – mondta az orosz elnök.

Putyin közölte, hogy a csúcson részletesen megvitatják a tagországok közötti nemzetközi kereskedelem függetlenítését az amerikai dollárról, amelyben fontos szerepet játszik a BRICS-országok által életre hívott multilaterális fejlesztési bank.

„Egyre nagyobb lendületet kap gazdasági kapcsolatainkban a dollármentesítés objektív és visszafordíthatatlan folyamata” – hangsúlyozta az orosz elnök.

A BRICS – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – adja ma a világ lakosságának több mint 40 százalékát. A dél-afrikai csúcstalálkozón várhatóan új tagok felvétele is szóba kerül, de Putyin nem említette ezt a témakört a beszédében.

Forrás: demokrata.hu, MTI