Kocsis Máté: Lehet nemzeti, békepárti politikával választást nyerni

Fotó Fidesz.hu

Megüzenjük az európai politikai elitnek: lehet nemzeti, békepárti és szuverenista politikával választást nyerni – hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön Budapesten, a frakció Parlamenti Szalon elnevezésű rendezvényén. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje azt hangsúlyozta: ma már nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc kezében van a főváros.

Kocsis Máté a június 9-i kettős választásról szólva azt mondta, hogy a mostani kampány eltér a korábbiaktól. Nem a megszokott törésvonalak és témák, hanem olyasvalami mentén zajlik, ami eddig nem volt: a háború kérdése.

Hangsúlyozta: a választás tétje az, hogy nő-e a békepárti erők súlya Európában.

Felidézte egyes nyugati politikusok háborúpárti nyilatkozatait, feltéve a kérdést: ezek a vezetők tisztában vannak-e azzal, hogy a szavaik mit jelentenek.

„Mi, magyarok jól ismerjük az oroszokat is, semmi jó tapasztalatunk nincs velük, ha háborúról van szó, ezért egyre nagyobb esélyét látjuk annak, hogy sodródunk bele a világháborúba” – figyelmeztetett, hozzátéve: ma már katonák tízezreit sorakoztatják fel a NATO-országok Ukrajna határain.

A frakcióvezető közölte: Magyarországon a Fidesszel szemben állók képviselik a háborúpárti álláspontot, „noha vannak derék baloldali honfitársak is”, akik nem szeretnének háborút. Szerinte azonban a baloldali politikusokat megvásárolták, és megbízóik azt a politikát várják tőlük, amely a háborút támogatja.

A választásról szólva Kocsis Máté elmondta: ha az Európai Parlamentbe (EP) sok háborúpárti képviselőt küldenek a magyarok, akkor a békepártiak háttérbe fognak szorulni. „Megüzenjük az európai politikai elitnek: lehet nemzeti, békepárti és szuverenista politikával választást nyerni” – fogalmazott.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője gyalázatos merényletnek nevezte a Robert Fico szlovák kormányfő elleni szerdai támadást, kiemelve, hogy az után ki kell mondani: véget kell vetni a baloldal, a progresszívek, a liberálisok által legitimált, támogatott és gerjesztett mindennapos közéleti erőszaknak.

Hozzátette, a békepárti miniszterelnök elleni merénylet ebből a közéleti erőszakból nőtt ki. Deutsch Tamás kijelentette: soha még nem volt ennyire időszerű a Békemenet. Kitért arra is, hogy több mint két éve zajlik a háború a szomszédban, és a helyzet folyamatosan romlik, a világban pedig már atomháborús készülődést látni.

„Létfontosságú választás előtt állunk, melynek tétje: háború vagy béke” – emelte ki, azonnali és feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat követelve. Emlékeztetett arra, hogy tizenegy párt állított EP-listát, kétszáznál is több jelölttel. „A Fidesz a magyar nemzeti érdeket akarja képviselni, a többiek kizárólag a saját hazájuk ellen akarnak áskálódni” – jegyezte meg.

Hogyan magyarázható mindaz, ami az elmúlt 20 évben a magyarok és az EU között történt? – vetette fel, hozzátéve, hogy Magyarország csatlakozása az unió elmélyülő válságával esik egybe.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott: Brüsszel urainak nem tetszett az, hogy a magyarok 2010-ben megelégelték a nemzeti önfeladást, mert továbbra is ők akartak diktálni mindenben. Brüsszel ma már a vita létét sem akarja engedni – közölte. „Brüsszel csak látszatra erősebb. Azért győzünk mindig, mert számunkra az EU nem cél, hanem eszköz” – mondta a delegációvezető.

Szentkirályi Alexandra arról szólt, hogy az őszödi beszédben leírt helyzet kísértetiesen hasonlít a főváros elmúlt öt évére. Felidézte 2006 őszét, hozzátéve: ma ugyanazokkal az emberekkel kell szembeszállni, akik akkor rendőrattakot vezényeltek.

„Ma már nyilvánvaló: Gyurcsány Ferenc kezében van a főváros” – hangsúlyozta, Karácsony Gergelyre utalva megjegyezve azt is, Gyurcsány főpolgármestere pedig „egy sértődött kisgyerek”. Karácsony Gergely ugyanazt adta, mint egykor Gyurcsány Ferenc: üres ígéreteket, látszatintézkedéseket, trükköket, mutyihegyeket – mondta.

Szentkirályi Alexandra kiemelte:

a főpolgármester annak ellenére vitte csődközelbe a várost, hogy Budapest adóbevétele minden eddiginél magasabb, adó-erőképessége pedig évről évre nő.

A fővárosi közlekedésről szólva azt mondta, a főpolgármester csúnya zsákutcába vitte a budapestieket, mert a beígért tömegközlekedési fejlesztések nem készültek el, ma pedig sem gyalog, sem biciklivel, sem autóval nem lehet közlekedni. Karácsonyék ezért kitiltanák a tíz évnél öregebb autókat a főváros utcáiról, esetleg minden autót – jegyezte meg.

Szavai szerint a Városháza Gyurcsányék családi vállalkozásaként működik, és egyre inkább látszik az is, a Lánchíd felújítása miért került ötmilliárd forinttal többe. Elég volt Gyurcsány Ferencből, elég volt Karácsony Gergelyből – jelentette ki, hozzátéve: ez a város többet érdemel.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg város polgármestere elmondta: a választások tétje óriási.

A Fidesz vezette politikai közösség ugyanis szeretné megőrizni Magyarország szuverenitását, míg a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzék elérkezettnek látja az időt, hogy újabb bástyákat szerezzen.

Zalaegerszeg régóta a polgári erők egyik legjelentősebb városa – emlékeztetett, felidézve, hogy a Fidesz már harminc éve, ő maga tíz esztendeje vezeti a települést.

Kiemelte: Zalaegerszeg fejlődése azt mutatja, ha egy önkormányzat és a kormány megtalálja a közös hangot, akkor ciklusokon átívelő lendületet lehet biztosítani. Tíz év alatt ötezer új munkahely jött létre a városban, megnőtt az iparűzésiadó-bevétel, számos intézmény újult meg és sok beruházás valósult meg – sorolta.

Balaicz Zoltán elismerte, hogy ezzel együtt is sok kihívás vár még a városra, hozzátette azonban: „végre jó úton járunk”.

Forrás: hirado.hu, MTI