Veszélyhelyzet idején is csökkentjük a családok terheit

A kép forrása: murau.kreisberg.at

A veszélyhelyzet idején is fontosak a családok, ezért most rendeletekkel biztosítjuk, hogy senki ne essen el a támogatások lehetőségétől a koronavírus-járvány miatt.

Novák Katalin családokért felelős miniszter a Facebook-oldalán tájékoztatott a részletekről, többek között arról, hogy meghosszabbítjuk a lejáró határidőket és kitoljuk az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig lesz lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására.

Ha valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő harmincadik napig.

Meghosszabbodik a különböző okiratok, például a társadalombiztosításijogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is.

További segítség, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítjuk a folyamatos tb-jogviszonyba. Továbbá akkor is folyamatosnak tekintjük a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.

Az adminisztrációban is segítünk, a veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.

Fontos rendelkezés, hogy a hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével.

A Magyar Közlönyben megjelent intézkedések a családok terheit igyekeznek csökkenteni adminisztratív és anyagi értelemben is.

Forrás: kormany.hu