Ursula von der Leyen újraosztaná a menekültügyi terheket / Változatlanul érvényes a jelölttel kapcsolatban, hogy mi csak nyugtával dicsérjük a napot.

Forrás Magyar Nemzet

Új bevándorlási és menekültügyi megállapodást ígért az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa – írja a Politico alapján a 24.hu. Von der Leyen a képviselőcsoportokkal múlt héten konzultált, most írásban válaszolt a felmerülő kérdésekre. A szocialista és liberális frakcióknak nagyrészt egyforma válaszlevelet küldött, de külön ígéreteket is tett a balközépnek. Így például jelezte, hogy elkötelezett a csatlakozási tárgyalások megkezdése iránt Albániával és Észak-Macedóniával. Arra is ígéretet tett a szocialistáknak, hogy igyekszik véget vetni az EU-ban régóta fennálló politikai vitának a bevándorlási és menekültügyi szabályokat illetően. A megállapodással kapcsolatos ígéretéhez hozzátette, hogy „a terhek megosztásának új módjára van szükség, ideje az újrakezdésnek” – ismerteti a portál. Ursula von der Leyen szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.

Európai szintű minimálbért és munkanélküliségi ellátást vezetne be Ursula von der Leyen – számol be a Reuters, megemlítve, hogy az Európai Bizottság elnökjelöltje részleteket nem árult el az uniós tagállamok vezetőinek írt levélben, melyben terveit ismertette. Előfordulhat, hogy nem is egész Európában egységes összegre gondol von der Leyen, sokkal inkább azt szeretné elérni, hogy minden tagállamnak legyen hivatalos minimálbére, jelenleg ugyanis még ez sem általános – teszi hozzá a lap, megjegyezve, hogy egy uniós munkanélküli segélyt is létrehozna a Bizottság elnökjelöltje. A költségvetési politika terén von der Leyen célja a teljes rugalmasság, úgy véli, növekedésbarát költségvetésre van szükség Európa legtöbb országában. Támogatná továbbá egy új alkotmányossági vizsgálati mechanizmus bevezetését, melynek keretében évente készülne jelentés minden tagállamban a jogállamiság helyzetéről. Az EU-s döntéshozatalról kifejtette: a külpolitikai kérdésekről az eddigi egyhangú többségről a sima többségire kellene áttérni.

Az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt Ursula von der Leyen hétfőn bejelentette, hogy szerdán távozik a német védelmi miniszteri posztról. „Kedden bizalmat fogok kérni az Európai Parlamenttől. Függetlenül az eredménytől, le fogok mondani védelmi miniszteri tisztségemről, hogy minden erőmmel Európát szolgálhassam” – írta Ursula von der Leyen a Twitteren.

A luxemburgi diplomácia vezetője nem gondolja, hogy a világ, de legalábbis az EU végét jelentené, ha Ursula von der Leyen kedden elbukna a választáson, de győzelem esetén igen határozott fellépést követel a politikustól a magyar és a lengyel jogállam érdekében – írja a Süddeutsche Zeitung, melyet a Népszava szemléz. Jean Asselborn szerint a bizottsági elnöki tisztség várományosának állást kell foglalnia Orbán, Kaczynski, Le Pen és Salvini Európája ellen, továbbá úgy véli: nem szabad engedékenynek lenni a demokrácia ügyében.

24.HU, MTI, NEPSZAVA.HU, PORTFOLIO.HU