Ukrán menekültválság: ez még csak a kezdet

Forrás police.hu

Közel négy hónap leforgása alatt 7,65 millió ukrán kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát.

Az ENSZ eredetileg négymillió ukrán menekültre számított, de a valóság mellett ma már eltörpül ez a szám. Most már arra figyelmeztetnek, hogy talán az évszázad menekültválsága van kialakulóban a szemünk láttára, ez pedig sokaknak ad munkát, írja a The Guardian.

hirdetés

Az európai országokban dolgozó segélyszervezetek és egyéb ügynökségek változtatnak, már a hosszú távú megoldások keresésére helyeződött át a fókusz. Mindenki azzal számol, hogy a háború és az azzal együtt kialakult helyzet még hónapokon, ha nem éveken át fog tartani.

Nem várható el az örök önkéntes segítség

Chris Melzer, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának, az UNHCR-nek német szakembere szerint az európaiak milliói, akik azonnal a menekültek segítségére siettek, már nem szerepelnek a szalagcímekben, de még mindig létfontosságú az a segítség, amit nyújtanak – és sokkal kevésbé fáradtak bele ebbe az elmúlt hónapokban, mint amit gondoltak volna.

“Egyfajta átmeneti szakaszban vagyunk.

A jövő nagy kérdése, hogy hogyan tudjuk támogatni az embereket közép- és hosszú távon.

Az önkéntes, spontán reakció, amely az erőfeszítéseket vezette, rendkívüli volt. De még ha ez a vonulat továbbra is jelentős marad, számolnunk kell azzal, hogy sok ember nem képes végtelen ideig segíteni” – mondta Jason Phillips, a Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) Varsóban tartózkodó munkatársa.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2022/06/21/ukran-menekultvalsag-ez-meg-csak-a-kezdet