Újtól újig

Az egyik legszebb konyhakert. - A kép forrása: agroinform.hu

Gyermekkoromban gyakran hallottam ezt a kifejezést családi összejövetelek alkalmával, mikor idős emberek mondták, hogy „nekem újtól újig megvolt”. Ez a kifejezés manapság nem ismert, akkoriban azt jelentette, hogy a gabona, az élet aratástól aratásig kitartott és jelentette azt is, hogy a zsírozó (zsír, szalonna) disznóvágástól, disznóvágásig megvolt. Más egyéb meg akadt, mert a kertben megtermett minden, zöldség és gyümölcs. Ezek a gondolatok a koronavírus betegség kapcsán jutottak eszembe. A nagymennyiségű felvásárlások, helyenként elszabadult árak és a piacbezárások hozták elő emlékeimet.

A ruha adott volt az emberen még akkor is, ha sokszor kellett foltozni, de két világháborút megélt vagy szüleitől arról hallott emberek számára a napi betevő biztonsága nagyon fontos. Beindult egy vásárlási láz, ami nem igen indokolt, mert van élelmiszer. Ugyanakkor a nyugdíjasok elleni megjegyzések sem indokoltak. Itt jegyeznék meg az idősek elleni kiszólások közül  egyet: „kóvályog az egyik az utcán a sok tejjel a másik meg várja a kapuban” .A „kóválygó” munkában elfáradt ember szerény nyugdíját egészíti ki a tehéntartásból és természetesen betartja a jelenleg étvényes szabályokat és a másik is betartja a szükséges szabályokat.

Visszatérve a címhez a falun élő embernek megvolt, ha megvolt mindene csak sóért és petróért kellett a boltba menni. Most vidéken is a boltból és a piacról élnek az emberek ezért a fő baj a vírus mellett még az élelmiszerbeszerzés is gondot jelent. Dr. Nagy István agrárminiszter több fórumon bejelentette, hogy biztonságos a hazai élelmiszerellátás és a magyar mezőgazdaság többet termel, mint a hazai szükséglet. Ez jelenleg úgy néz ki, hogy 15 millió ember szükségletét termeljük meg, mely számot 2050-re 25 millióra növelhetjük. Miniszter úr átérezve a helyzet súlyosságát a gazdákhoz is szólt miszerint gyorsítják az agrártámogatások kifizetését és a termelői piacok fontosságát és a járvány alatti működését is méltatta.

Még ezek a gondolatok foglalkoztattak megjelent A Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete a kijárási korlátozásról. Életemben már voltam hivatali jogszabály alkalmazó és választott tisztségviselőként jogszabály alkotó is.  Mikor falugazdász voltam és egy jogszabály végrehajtását tárgyaltuk egykori főnököm mindig feltette a kérdést:” Mi a jogalkotó célja?” Ez jutott most az eszembe és ennek megfelelően értékeltem, hogy  egy korrekt a jelen helyzetnek megfelelő, figyelemfelkeltő jogszabályt alkotott a kormány. A kormányrendelet nem pánikkeltő, a legfontosabbat végig kihangsúlyozza, kerüljék az emberek a közeli kapcsolatot. Természetesen az élet nem állhat meg és a járvány megszűnése után is kell táplálkozni, a mezőgazdasági termelésre nagy gondot fordít a rendelet. Nem szószerinti idézeteket kívánok felsorolni, de  látszik, hogy a tavasz során el kell végezni a mezőgazdasági munkákat, ha elromlik az erő- vagy munkagép azt el kell vinni a szerelőhöz. Veteményezni kell és a szükséges dolgokat be kell szerezni a gazda boltokból. Az állatok nem maradhatnak ellátatlanul, és ha a sétáltatás alatt valaki csak kutyasétáltatásra gondol, én szerintem a fejés után a tehenek kipányvázása is megengedett. Azután egy fontos pont a piacon a termelői piacon történő szabályoknak megfelelő vásárlás. A termelői piac fogalma 2012. óta ismert. A TOP-os pályázatok eredménye, hogy az akkori számuk kettő és félszeresére nőtt. Jön a húsvét sok gazda felkészült füstölt áruval, kolbásszal és a tyúkok is tojnak, fontos tehát, hogy el tudja adni. Minden piac megszervezhető és átszervezhető, ez az önkormányzatok feladata.

A rendeletben kijárási korlátozás van, ez hasonlít a sebességkorlátozáshoz, be kell tartani! Aki 100-al megy végig a falun több ember halálát okozhatja, de a közlekedési szabályok tisztelete megóv bennünket. Tartsuk be ezt a kijárásra vonatkozó jogszabályt! Vigyázzunk egymásra!

Lehet mikor ezek a sorok megjelennek már más szabályok lesznek érvényben! Vigyázzunk egymásra!!!

Gyomaendrőd, 2020. 03. 27.

Várfi András, agrármérnök