Újraavatták a Nemzeti Vértanúk Emlékművét / Kövér László: „A Lenin-fiúk utódai ma is itt állnak velünk szemben”

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök részvételével Budapesten, a Vértanúk terén újraavatták az 1918-1919-es vörösterror áldozatainak emléket állító Nemzeti Vértanúk Emlékművét, melyet először 1934-ben állítottak föl, majd 1945-ben eltávolítottak. A keresztény történelmi egyházak képviselői megáldották az emlékművet és imát mondtak az áldozatokért. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija imája előtt röviden szólt arról is: a Tanácsköztársaság az ezeréves magyar történelem első olyan eseménye volt, amelyben Istent deklaráltan megtagadták.

Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Az újraavatási ceremónián mondott beszédében Kövér László a százegy éve ezen a napon meggyilkolt Tisza István miniszterelnökre is utalva kijelentette: „ma a politikai terror áldozataira emlékezünk. Volt miniszterelnökre és volt házelnökre, katonákra és polgári személyekre, értelmiségiekre és kétkezi munkásokra, földművesekre, férfiakra, nőkre és gyermekekre, magyarokra, és mindazon zsidó, német és egyéb származású honfitársainkra, akik 1919-ben osztoztak a magyar áldozati sorsban” – fejtette ki a házelnök, aki szerint az 1919-ben felszínre tört polgárháború szellemi és politikai küzdelemként napjainkban is zajlik. „A Lenin-fiúk utódai ma is itt állnak velünk szemben, és egyelőre még csak a virtuális világban ott folytatják, ahol a szamuelyk és csernyk száz éve abbahagyták. Az 1919-ben gyökerező 21. századi szellemi és politikai küzdelmeket nem azzal nyerhetjük meg, ha nagyobb ütést mérünk a velünk szemben állókra, mint amekkorát kapunk tőlük” – jelentette ki Kövér László, kiemelve: Magyarország véglegesen csak akkor nyerhet, „ha a velünk szemben állók megtapasztalják, hogy a külföldről pénzelt istentelenséggel, hazaárulással és nemzettagadással Magyarországon soha többé nem lehet többséget szerezni”. A házelnök hozzátette: a bűnök nem akkor teljesednek be, amikor elkövetik azokat, hanem akkor, amikor elfelejtik, és „mi, magyarok – akiket a kommunisták bűnös népnek neveztek, s akiket szellemi, politikai örököseik ma is annak tartanak – nem hagyjuk beteljesedni az ellenünk elkövetett bolsevista bűnöket”.

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője az RTL Klub Híradónak a megemlékezés kapcsán úgy nyilatkozott: „furcsa, amikor idegen hatalmak beavatkozásáról beszél Kövér László, annak a Fidesznek a politikusa, amelyik egykor a Soros-alapítványnak köszönhette a létezését. Másrészt Kövér László úgy tűnik, mintha a saját, volt kommunista múltját próbálná kompenzálni” – tette hozzá.

INDEX.HU, ORIGO.HU, PESTISRACOK.HU, MTI, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ