Újabb ország neve merült fel a brüsszeli korrupciós botrányban

Fotó: Magyar Hírlap

Kétszázezer eurót adott át Mauritánia Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti (EP) képviselőnek és Francesco Giorginak, Eva Kaili volt EP-alelnök élettársának – így folyt bele a brüsszeli korrupciós botrányba a nyugat-afrikai ország. A Politico brüsszeli hírportál Panzeri vallomására hivatkozva azt írta, Mauritánia hírnevét próbálta meg helyreállítani, ám a 2019 és 2022 között illegálisan kiosztott pénzekért csupán egy konferenciát kapott az ország.

Mauritánia számára ugyanis évente eurómilliókat utal ki az Európai Unió azért, hogy a 2021 novemberében kötött hatéves és megújítható megállapodás értelmében az uniós halászhajók az afrikai ország felségvizein halászhassanak.

Brüsszelben azonban évek óta bírálják az arab országot emberi jogi helyzete miatt, ebben a kérdésben éppen Panzeri volt az EP leghangosabb szószólója az emberi jogi albizottság elnökeként. 2014-ben például a testület felszólította Mauritániát, hogy engedje szabadon a rabszolgaság eltörlése érdekében felszólaló Biram Dah Abeidet, akit halálbüntetésre is ítéltek. Az olasz politikus vallomásában azt mondta, 2018 végén Mauritánia elnöke, Mohamed Uld Abdelaziz kereste meg azzal a kéréssel, hogy kritikák helyett inkább pozitívan nyilatkozzanak az országról.

Az afrikai ország által kiutalt pénzeknek pedig meg is lett az eredménye 2022 júniusára: Panzeri segítségével megszerveztek egy kétnapos nemzetközi konferenciát Mauritániában EP-képviselők, valamint az Európai Bizottság részvételével. Az eseménynek azonban nem lett túl nagy visszhangja. A résztvevők szerint egy egyszerű, hétköznapi eseményről volt szó, amely nem változtatta meg a Brüsszel és Nouakchott közötti kapcsolatokat.

A Politico egy névtelenséget kérő nyilatkozóra hivatkozva azt írta, a konferencia „furcsán szervezett” volt és kevés komoly politikai vitára került sor.

Ekkoriban azonban az uniós tisztviselők igyekeztek elhessegetni annak gondolatát is, hogy korrupcióról lenne szó. Emanuela Del Re, az EU Száhel-övezetért felelős különleges képviselője azt mondta, 

leginkább azért választottuk Mauritániát, mert a régió más országaiban puccsok voltak folyamatban vagy más biztonsági problémákkal küzdöttek.

A Politico azonban kiemelte, Panzeri több alkalommal is járt az afrikai országban, többek közt 2019 januárjában Francesco Giorgi társaságában. Ekkor az elnök mellett magas rangú politikusokkal is találkoztak és Panzeri állítása szerint ekkor kapták meg az első kifizetéseket Mauritániától, fejenként 50 ezer eurót. Az év második felében pedig további százezer eurót kaptak mindketten.

Forrás: Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/08/ujabb-orszag-neve-merult-fel-a-brusszeli-korrupcios-botranyban