Új utazási szabályok jöhetnek Európában, hamarosan döntenek róla

vilagutazo.blog.hu

Az indulási ország kockázata helyett az utazó egészségügyi kockázatára szeretnének fókuszálni a jövőben az EU-s országok az utazási szabályok felállításakor – számol be a hírről a Politico.

Az új szabályok nem lennének kötelező érvényűek, de ezek alapján azok, akik rendelkeznek oltási/védettségi igazolvánnyal, nem szembesülnének további tesztelési vagy karanténkötelezettséggel az EU-n belül. Ettől függetlenül a tagországok további feltételeket is szabhatnak a beutazáshoz olyan területekről érkezőkkel szemben, akik az ECDC térképe szerint a sötétvörös, tehát magas kockázatú zónákból jönnek.

A térkép jelenleg egy ország új koronavírus-fertőzési, tesztelési és pozitivitási adatai szerint színezi az egyes régiókat. A változtatás után a térkép egy adott régió vakcinázottsági mutatóit is figyelembe venné, de a lapnak nyilatkozó forrás szerint erről még nincs megállapodás.

Az új irány a beutazási szabályokban a bizottság novemberi javaslata alapján került előtérbe, amely már akkor egy egyénre fókuszáló megközelítést sürgetett a beutazásoknál. Ha minden jól megy, az új javaslatot a tagországok a jövő hét keddi megbeszélésen fogadhatják el.

Forrás: portfolio.hu