Új fejezet a járvány elleni védekezésben / Büntetés jön a járványügyi szabályok megszegőinek

Fotó MTI, Mohai Balázs

Szigorítás jön hétfőtől a járványügyi szabályok betartatása érdekében, a rendőrök bezárhatnak üzleteket, éttermeket, sportrendezvényeket is, ha ott megszegik az előírásokat. Januárban megkezdődhet a koronavírus elleni oltás a legveszélyeztetettebb embereknél, nagy tömegben áprilisra érkezhet meg az oltóanyag.

A koronavírus-járvány elleni védekezés közös felelősség, a maszkot hordani kell, ez a kulcs, mert aki nem hordja és nem tartja be az előírásokat, az felelőtlen, mások egészségével is játszik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Hétfőtől új világ kezdődik az előírások betartásának ellenőrzésében, büntetni kell azokat, akik nem tartják be a szabályokat. A rendőrségnek joga van éttermeket, boltokat bezárni, illetve javaslatot tenni és bezárni sport- és kulturális rendezvényeket,

Januárban kezdődhet a vírus elleni oltás

A járvány felszálló ágban van, a számok továbbra sem lesznek kedvezőek, ugyanakkor Magyarországon, több más országgal összevetve még istenes a helyzet. A miniszterelnök szerint december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani. Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag. A kormányfő az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította, és a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal 2-3 fajta vakcina is lesz Magyarországon. Nagy valószínűséggel áprilistól mindannyian meg fogunk szabadulni a járványtól, és akkor győzelmet hirdethetünk ellene.

Európában elsők között az egészségügy kapacitása

Az egészségügyi rendszer bírni fogja, van elég kórházi ágy, gyógyszer, lélegeztetőkészülék, orvos és ápoló, még ha vezényelni is kell őket. Európában a németek és az osztrákok után mi  magyarok rendelkezünk a legnagyobb kórháziágy-tartalékkal, a lélegeztetőkészülékeket tekintve pedig első helyen vagyunk.

Plusz források influenza elleni vakcinából

Az influenzaoltásra kitérve jelezte, kétszer annyi vakcina van, mint békeidőben szokott lenni, 1,4 millió adag. Lehet ugyanakkor, hogy ez nem elég, ezért rendeltek még 360 ezret, és van egy magyar tulajdonú vakcinagyár is Pilisborosjenőn, Debrecenben pedig építenek egy magyar oltóanyaggyárat.

(kormany.hu)