Tóth József értesítése alapján: Hogy fizet járulékot a rokkantsági ellátásban részesülő őstermelő?

Fotó: Bach Máté

Mi a teendő adózási szempontból, ha egy 60 éves férfi őstermelő rokkantsági ellátásban is részesül, korábban is őstermelő volt és katás vállalkozóként is tevékenykedett? Hogyan és milyen rendszerességgel kell megfizetni a járulékokat? Bejelenteni a T1041 nyomtatványon kell? Vonatkozik rá a megszerzett és a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő összege maximum 20 éves időtartam, ha 2006-tól megváltozott munkaképességű ellátásban. Ebből a tavalyi évig rehabilitációs ellátásban, utána rokkantsági ellátásban részesült. A szakértő válaszolt.

Az Adózóna olvasói kérdésére Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő felelt. A kisadózó vállalkozás megszűnését követően a kérdésben említett mezőgazdasági őstermelőre kiterjed a biztosítás, hiszen a rokkantsági ellátás nem nyugellátás. Az említett 20 éves szabályt pedig az idei évtől nem kell alkalmazni. Biztosításának létrejöttét a T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni.

Így adózik a rokkantsági ellátásban részesülő őstermelő

A járulékbevallásnak negyedévente a 2108-as bevallásban tesz eleget. Mivel nem kezdő mezőgazdasági őstermelő, a havi járulékalapja az előző év bevételének összegétől függ. Amennyiben az előző évben elért – támogatások nélküli – bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét, az őstermelői tevékenységből származó, a tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százalékának egy tizenketted része a havi járulékalap. Ha az említett összegnél magasabb a bevétele, akkor a havi járulékalapja a minimálbér 92 százaléka.

Forrás: magro.hu