Tanácsi szóvivő: Felfüggesztették az EU-csúcsot / Antonio Tajani: Az EP július 3-án mindenképpen megválasztja elnökét

A kép forrása: biztonsagpolitika.hu

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői tegnap este rendkívüli találkozót kezdtek Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak. Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében vasárnap késő este ugyanakkor már azt írta: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette a csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel. A tájékoztatás szerint a kétoldalú megbeszélések befejezését követően az EU-csúcs folytatódik. A Politico hírportál egy diplomatától úgy értesült, hogy a találkozón egyelőre nem értek el előrelépést. Az MTI azt közölte: névtelenséget kérő diplomaták szerint Donald Tusk jóval kevésbé derűlátó, mint korábban, nem hiszi, hogy sikerül megegyezésre jutni az Európai Parlament (EP) keddi alakuló üléséig; egyesek már egy újabb rendkívüli csúcstalálkozó lehetőségét emlegetik július közepére. Az EP kedden kezdődő, háromnapos alakuló ülése során, július 3-án megválasztja saját elnökét, „akár lesz javaslata a posztra az Európai Tanácsnak, akár nem” – hangoztatta Antonio Tajani, az EP elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján. Leszögezte: meg kell védeni a csúcsjelölti rendszert, vagyis amelyik pártcsalád megnyerte a választásokat, annak a jelöltjének kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki posztját.

A Politico arról is írt: fellázadtak az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó uniós állam- és kormányfők a kompromisszumos megoldástervezet ellen, amelynek értelmében a tagállamok Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölték volna az Európai Bizottság élére az EU-csúcson. A médium kiemelte: bennfentesek arról számoltak be, hogy ismét felmerült a francia néppárti Michel Barnier és a dán liberális Margrethe Vestager neve. A Financial Times brit lap azt közölte, hogy a francia-német-spanyol-holland megállapodást egyedül Angela Merkel kancellár támogatta aktívan az EPP-s vezetők közül. Az Origo brüsszeli forrásokból úgy értesült: „a brüsszeli elit valóban azzal az elvtelen kompromisszummal próbálkozik, hogy a szocialista Frans Timmermanst az Európai Bizottság, a néppárti Manfred Webert pedig a sokkal súlytalanabb EP elnökének teszi meg”. Az MTI brüsszeli forrásai eközben azt hangsúlyozták: nem igaz az a sajtóhír, hogy Donald Tusk Timmermanst javasolta az Európai Bizottság élére. A Népszava arról cikkez, hogy vasárnap késő este Donald Tusk posztjára a liberális belga kormányfőt, Charles Michelt emlegették, az EU külügyeit pedig a bolgár néppárti politikus, Krisztalina Georgieva, vagy az eddig EU-biztosként dolgozó Marija Gabriel irányíthatja a jövőben.

A visegrádi országok és Olaszország is megvétózza Frans Timmermans bizottsági elnöki ambícióit, amennyiben

Donald Tusk szavazásra bocsátja a kérdést – írta vasárnap a Magyar Nemzet, hozzátéve: a hírek szerint az Egyesült Királyság tartózkodna egy ilyen voksolásnál. Az MTI megjegyezte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek társaságában találkozott Merkellel és Emmanuel Macron francia elnökkel az EU-csúcson.

Az Origo információi szerint Orbán Viktor Joseph Daulnak, az EPP elnökének írt vasárnapi levelében úgy fogalmazott: tisztában van azzal, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve és ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az EPP politikájára. Azonban a „jelenlegi helyzet súlyossága” miatt arról tájékoztatta a néppárt elnökét, hogy a német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról, és ezt terjesztik be az Európai Tanácsnak. A megállapodás értelmében Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke – jelezte Orbán Viktor, aki szerint ha az EPP támogatná ezt az egyezséget, azzal súlyos, sőt, történelmi hibát követne el, mert egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán azt MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére, ugyanis a csúcsjelölt Soros György milliárdos „embere”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke tegnap Frans Timmermans jelöltségét illetően azt mondta: ha nem lenne megfelelő ember, nem nevezte volna ki a helyettesének, aki a feladatot jól el tudta látni. Angela Merkel újságíróknak azt emelte ki: Donald Tusk uniós tanácsi elnöknek „nehéz a feladata”, de Németország mindent megtesz, hogy elkerülje az „intézményközi konfliktust” az Európai Tanács és az EP között. Emmanuel Macron tegnap aláhúzta: „két férfinak és két nőnek kell helyet foglalnia” a négy vezető uniós tisztségben. Szerinte Frans Timmermans „megfelelő” személy a bizottság következő elnöki posztjára. Leo Varadkar ír miniszterelnök eközben arról beszélt: „A néppárti kormányfők túlnyomó többsége nem gondolja, hogy (…) könnyedén, harc nélkül fel kellene adnunk az Európai Bizottság elnöki tisztségét.” Jelezte ugyanakkor, hogy szerinte Manfred Weber néppárti csúcsjelölt neve még mindig az „asztalon van”.

MTI, ORIGO.HU, MAGYARNEMZET.HU, 2019.06.30., MTI, NÉPSZAVA