Tájékoztató a kormányinfóról / Koronavírus Magyarországon: döntött a kormány az eddigi intézkedésekről

MTI/Szigetváry Zsolt

Két hét szünet után tart Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány megítélése szerint a járványügyi intézkedésekben bármilyen módosítás kockázatos lenne és cél, hogy a tanév idén szeptemberben rendesen el tudjon indulni. Ennek értelmében augusztus 15. után is fennmarad az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények tiltása, de cserébe a zenész szakmának 5,3 milliárd forintos támogatással készül a kormány. Ezt a Magyar Turisztikai Ügynökség fogja lebonyolítani és garázs koncertsorozatot terveznek.

 

  1. július 30. 11:15

Munkanélküliség

A kormány részletesen áttekintette a munkanélküliségi adatokat. A KSH háromhavi adatai nem pontosak, mert három havi adatot mutatnak, és pont egy ilyen hektikus időszakban ez nem ad pontos képet – vélekedett.

A foglalkoztatotti létszámot érdemes figyelni. A júniusi becslés 4,447 millió főről szólt. Abban bízunk, hogy még ebben az évben elérjük azt a létszámot, ami a válság előtt volt – magyarázta.

Az ígéretünket tudjuk tartani, hogy ahány állást a válság megszüntetett, annyit tudunk teremteni – mondta.

  1. július 30. 11:13

Büntetik jobban a maszkhasználatot?

Az ATV tette fel azt a kérdést, hogy Szlávik János orvos szerint lazult a maszkviselési hajlandóság. Ez alapján tervez-e szigorítani a büntetés tételen a kormány – hangzott a kérdés.

A miniszter megismételte, hogy a kormány kéri, hogy ezeket a szabályokat továbbra is tartsa be mindenki. Azt elismerte, hogy a tapasztalatok szerint

a fegyelem valóban lazul.

  1. július 30. 11:09

Tesztelések, külföldről hazaérkezés

Két eljárás van a tesztelésre. Az eddig ismert WHO-eljárás alapján, valamint azokra van egy eljárás, akik külföldről érkeznek haza – válaszolta egy másik kérdésre.

Külföldről hazajön olyan országból, ami sárga vagy piros jelzéssel ellátott, akkor fizetni kell a tesztért. Akkor köteles karanténba vonulni, ha belépés előtt 5 nappal nem tud két negatív tesztet

A fizetős tesztet beszerezheti állami vagy magán szolgáltatónál. A tesztelés érdekében el lehet hagyni a karantént is. Ha piros országból érkezik, akkor 48 órán belül két negatív teszteredményt követően el lehet hagyni a karantént, ha sárga országból érkezik haza a magyar állampolgár, akkor az első negatív teszteredmény után el lehet hagyni a karantént, de a második tesztet is el kell végeztetni – magyarázta a tárcavezető.

  1. július 30. 11:06

Ez a második hullám

Magyarországon mindent meg kell tenni, hogy a második hullám minél kisebb legyen. Mindenki ezt őszre prognosztizálta, de már itt van augusztusban. Több ország emiatt korlátozásokról döntött – válaszolta egy kérdésre.

A második hullám itt van, az a kérdés, hogy mennyire tudjuk ezt megfékezni

– emelte ki.

Mindent meg kell tenni, hogy a határon túlról a vírust ne hurcoljuk be – mondta. És emellett a szabályoknak fenn kell maradniuk.

Nincs realitása, hogy szeptember előtt ezek a szabályok módosuljanak – tette hozzá.

  1. július 30. 10:56

Fővárosi kézilabdacsarnok

Az épülő kézilabdacsarnokot a kormány Ferencváros tulajdonába adja – ismertette a kormány másik döntését Gulyás Gergely.

  1. július 30. 10:55

Hajógyári sziget

A kormány foglalkozott a Hajógyári sziget kérdésével. Hangsúlyozta: a kormány nem kíván semmilyen olyan beruházást megvalósítani, amit a főváros, a környezetvédők nem támogatnak. Tudomásul vesszük az álláspontokat, a Kovács Katalin sportközpontnak új helyszínt keresünk, a Velencei tó az egyik lehetséges helyszín – árulta el.

  1. július 30. 10:54

Magyar Posta béremelése

A kormány levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy járuljon hozzá a béremeléshez a postánál. A szakszervezetekkel meg tudtunk egyezni, kérdés, hogy Brüsszel hozzájárul-e, hogy támogatást adjon ehhez a kormány – részletezte.

  1. július 30. 10:50

Marad minden ahogy volt

A környező országok kedvezőtlen adataiból az következik, hogy cél: a jelenlegi keretek között tudjuk tartani a stagnáló számot. A hatályban lévő szabályokon való változtatás kockázatos – mondta Gulyás az operatív törzs tájékoztatására hivatkozva.

A tanévet szeptember elsejével rendesen el tudjuk kezdeni – mondta a célt.

A jelenlegi intézkedéseken nem kíván változtatni a kormány, augusztus 15. után is fennmarad a szabályozás az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények esetében

– jelentette ki.

A magyar lépések beváltak – húzta alá. Aláhúzta a maszkviselés és a távolságtartás jelenleg érvényben lévő szabályainak fontosságát.

Kulcsfontosságú, hogy az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg a működésüket, mindenképp erre készülünk – mondta a tárcavezető utalva arra, hogy ezért nincs most

5,3 milliárd forint támogatást nyújt a kormány a zenész szakmának. Garázs koncertsorozatok indulhatnak – részletezte. A Magyar Turisztikai Ügynökség fogja lebonyolítani a programot. 800 millió forint kifejezetten a cigány zenészek megsegítésére megy majd – tette hozzá.

  1. július 30. 10:48

Elkezdődött

A helyzet kézzel foghatóan romlott, az európai és a környező országokban – vezette fel Gulyás Gergely. Itt megemlítette Szerbiát, Romániát. Különösen a Balkánon rosszak a számok – tette hozzá a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat értékelve.

Nyugat-Európában is romló tendenciát látunk

– ismertette megemlítve Svédországot, az Egyesült Királyságot és Olaszországot.

Ami a jó hír, hogy bár sokáig Horvátországban is nőtt az aktív esetszám, de az elmúlt 9 napban ez csökkent. És Szlovéniában is szerény mértékű csökkenés volt – mondta.

Forrás: Portfolio