Szijjártó Péter: Nyugtalanítók az Azerbajdzsán és Örményország közötti vita kiújulásáról szóló hírek

Fotó forrása Szijjártó Péter Facebook oldala

Nyugtalanítónak nevezte azok a híreket, amelyek a két ország közötti viták kiújulásáról szólnak a humanitárius szállítások témájában a külgazdasági és külügyminiszter szombati Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter azt írta: a nemzetközi szervezetek, különösen a Nemzetközi Vöröskereszt szerepvállalása sokat segíthet ebben a helyzetben.

„Magyarország a béke pártján áll, és sürgetjük, hogy legyen vége a hosszú háborút átélt emberek szenvedésének. Erről az álláspontról telefonon tájékoztattam tegnap este mindkét kollégámat, Jeyhun Bayramov azeri és Ararat Mirzoyan örmény külügyminisztert is” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter sajnálatosnak nevezte, hogy számos biztonsági konfliktus nehezíti a világ életét.

„Ha mindent összeadunk, mintegy harminc háború, illetve fegyveres konfliktus zajlik jelenleg világszerte. Van(nak) köztük olyan(ok), mely(ek)ről azt hittük, már megoldódott/megoldódtak, de aztán valahogy mindig kiújulnak” – írta. Az azeri-örmény konfliktusról úgy fogalmazott, hogy az sokáig keserítette a térségben élő emberek életét.

„Magyarország mindvégig a békés rendezés, a területi integritás és a szuverenitás tiszteletben tartása mellett foglalt állást. Örömmel vettük a békemegállapodást és reméljük, hogy annak végrehajtása véget vet majd sok-sok ember szenvedésének” – emelte ki Szijjártó Péter.

Forrás: hirado.hu, MTI